您好,欢迎来到华拓科技网。
搜索
您的当前位置:首页2022-2023学年人教版八年级上英语期中试卷(含解析)

2022-2023学年人教版八年级上英语期中试卷(含解析)

来源:华拓科技网
2022-2023学年初中八年级上英语期中试卷

学校:____________ 班级:____________ 姓名:____________ 考号:____________考试总分:105 分 考试时间: 120 分钟注意事项:

1.答题前填写好自己的姓名、班级、考号等信息; 2.请将答案正确填写在答题卡上;

卷I(选择题)

一、 单选题 (本题共计 10 小题 ,每题 5 分 ,共计50分 )

1. Paul is from the USA(美国). It's easy for him(他)to ________ English.A.sayB.tellC.speak

2. Sally tried to lose ________ by eating less, but two kilos has been put on instead.A.faceB.touchC.weight

3. —Paul, what time do you plan to start for the meeting tomorrow?—Alex, didn't ________ tell you it would be held on another day?A.somebodyB.anybodyC.everybodyD.nobody

4. ——Shall we go to watch the movie The Chinese Pilot together?——Great! That's ________ what I'd like to do.A.hardlyB.exactlyC.especiallyD.widely

5. He warned Jack ________ tricks on Tom any more.A.to playB.don't playC.not to playD.playing

6. Those T-shirts are usually 35 each, but today they have a ________ price of19 in the Shopping Center.A.normalB.specialC.highD.double

7. The man has ________a lot of weight since he had too many midnight snacks .(  )A.put upB.put onC.put offD.put away

8. —Peter is ________ than you, right?

—Yes, but he is ________ runner in our class.A.heavier; bestB.more heavy; the bestC.heavier; the bestD.heavy; better

9. —Have you done the dishes in the chicken?—Yes. I ________ the job after dinner.A.have finishedB.finishedC.will finish

10. ________, Jim. Can you colour it red?

A.Excuse meB.I'm sorryC.SorryD.Thank you

卷II(非选择题)

二、 填空题 (本题共计 1 小题 ,共计5分 )

11.(5分) 根据首字母及汉语提示,完成下列单词的拼写,使句意明确,语言通顺。

(1)Though he f________(失败)many times, he did not lose his heart.(2)Reading newspapers is my grandfather's d________(日常的)activity.(3)Don't l________(锁)the door before leaving the room.(4)I think clothes made of c________(棉布)are not easy to wash.(5)He is a h________(幽默的)person and often tells us jokes.三、 完形填空 (本题共计 2 小题 ,每题 5 分 ,共计10分 )

12.

Yesterday my son and I went to the grocery store. There is a little girl with her mother in front of us.The little girl was asking her mother for a box of Smarties. The polite way she was asking(1)______ brokethe mother's heart. \"I'm sorry, honey, but we have no money to buy it.\"

My son was watching that conversation. By the way, he had been raking(耙)leaves in our gardento(2)______ himself some money to buy a bike. As he watched the mother and daughter leave

the(3)______, he ran to the candy counter(柜台)and bought a box of Smarties with his money. Thenhe ran out after the little girl and her mother, and gave them the(4)______. He came back and told mewhat he told them, \"Every kid(5)______ have a pack of Smarties because they can make you happy.\"I was so(6)______ that I bought a pack of Smarties for my son. I told him that I was happy becausehe gave(7)______ own Smarties to others. Quickly, he(8)______, \"But you do nice things for peopleand you never get anything for it.\" I explained, \"When you do something nice for someone, you

shouldn't(9)______ get anything, but when you do get something you should be very(10)______.\"

A.almostB.hardly

(1) C.never

A.buyB.decide

(2) C.get

A.mallB.store

(3) C.center

A.moneyB.box

(4) C.bike

A.willB.might

(5) C.should

A.relaxedB.excited

(6) C.interested

A.hisB.himself

(7) C.its

A.saidB.told

(8) C.talked

A.begin toB.learn to

(9) C.expect to

A.thankfulB.hopeful

(10) C.wonderful

13.

Can you climb trees? Maybe your parents ever told you, \"Don't climb trees. It's(1)________!\" ButXiamen University is going to have a new class: Tree-Climbing.

Mr. Zhu once visited Cornell University in New York, and he was so impressed with the Tree-Climbingclass there.

In Tree-Climbing class, the teachers do not just let the students climb only with their hands. They teachhow to climb(2)________. Students should wear helmets(头盔)and special clothes to protectthemselves. And they use ropes so that they can't(3)________ and get hurt. The class is very useful.Students can(4)________ the skills, like swimming. In a time of disaster such as floods, earthquakes, etc.,such knowledge may make a difference(5)________ life and death.

No classroom subject could ever give them these skills. Students should find and develop their owninborn skills and talents.

A.interestingB.necessary

(1) C.dangerous

A.comfortablyB.safely

(2) C.quickly

A.sleepB.stand

(3) C.fall

A.developB.teach

(4) C.discuss

A.acrossB.between

(5) C.behind

四、 阅读理解 (本题共计 6 小题 ,每题 5 分 ,共计30分 )

14.

3:10 p.m., Wednesday

Dear Michael,

Our headmaster Mr. Lee phoned you, but you were having a class and not in the office. Here is themessage: a discussion on \"How to teach English?\" will be held in the meeting room at 3:00 tomorrowafternoon. All English teachers in our school, including Pro. King, will attend the meeting to talk abouttopics like \"How to make students learn English in a way they like?\".

Please make good preparations and be there on time.

Rita

(1)What was Michael doing when Rita wrote this message?

A.He was taking part in an English competition.B.He was preparing for a meeting in his office.C.He was teaching English in a classroom.D.He was quietly watching Rita write it.

(2)What will the English teachers in this school do the next day?

A.Hold a discussion.B.Visit another school.C.Clean the meeting room.D.Teach each other English.

(3)Rita may be Michael's ________.

A.wifeB.neighbor

C.classmateD.workmate 15.In order to protect environment, it is very important to learn about the environment. There are manyways to understand how to protect the environment, such as reading books, asking someone and so on. Youare students. In your spare time, you can read as many as books. Books in the library are worth reading. Theywill help you learn. Ask your classmates or librarians for some suggestions. They have good ideas. You canalso get information about the environment on some good websites. Besides these, I have some suggestions.In our everyday life, some people use less energy by carpooling. For example, three or four personscan ride together in one car instead of driving three or four cars to work. Usually it is time-saving andconvenient to carpool with their neighbors to take their children to school. Whenever we use electricity, weshould turn off lights, the TV, the computer and so on when we don't use them.On the other hand, we should use energy-saving products. Some products, like environment-friendlynew energy cars, are made specially to save energy. These cars can travel longer than ordinary cars. Theyproduce less pollution, too. Some products like computers and TVs with the ENERGY STAR label(标签)® are made to save energy. The products with these labels will help us protect the environment. Secondly, we should buy recyclable products instead of non-recyclable ones. Recyclable products usuallytake less energy. When we go shopping, pay attention to the recycle mark on the package: make a circle andthree arrows.(1)The passage is mainly written for ________.A. producersB. studentsC. businessmenD. drivers(2)The underlined word \"carpooling\" refers to(指)________.A. sharing a carB. buying a carC. repairing a carD. producing a car(3)________ produce less pollution.A. New shared bicyclesB. New energy carsC. TVs with ®D. Computers with ®(4)What should we pay attention to when we go shopping?A. Mark.B. Price.C. Weight.D. Model.

(5)From the passage, we can learn ________.

A. how to turn off the electricityB. how to recycle productsC. how to use energy cars

D. how to protect the environment

16. ________ DVanilla is my best friend. She is of medium height. She is a cute girl with beautifulbig

eyes. But she always wears a pair of black glasses. Why? Because she can't see and she is

afraid that others make fun of(取笑)her.Amy is our English teacher. She is from America. She is tall withlong hair. The

students in our class all like her, because she knows each of us very well and she loves us.

After knowing how Vanilla feels about her eyes, she wants her to learn something.On Sunday, Amy asksVanilla to go shopping with her. They go to a busy street. On

the street corner(角落), they stop.\"Where are we, Miss Brown? \" asks Vanilla.\"We are on a street corner.And there are many people here. I will describe them to

you, \" says Amy.\"Why? \" Vanilla asks.\"You will know. Here comes a boy. He looks happy with his parents,but he has to speak to

them by gesture(手势). Also, there is a woman sitting there. She is playing the violin, but she can'tsee. \"\"I get it, Amy. \" Vanilla says happily.

(1)What does Vanilla look like?

A.She is short with big eyes.B.She is tall with long hair.

C.She is of medium height with small eyes.D.She is of medium height with black glasses.

(2)Which of the following is true about Amy?

A.She is from Canada. B.She loves her students.C.She is tall with short hair. D.She is a Chinese teacher.

(3)What does the underlined word \"them\" refer to(指的是)?

A.The busy streets. B.People on the street.

C.Amy and Vanilla. D.Amy and her students.

(4)What does Vanilla's teacher want to tell her?

A.She has to study hard at school.B.All people have a health problem.C.The boy and the woman are not happy.D.People with defects(缺陷)can still live happily.

(5)What's the best title for the passage?

A.A kind girl B.A good teacherC.The best friend D.A Saturday shopping 17.

\"Homestay is a form of study abroad program. It allows the visitor to rent a room from a local(当地的)family to better understand the local lifestyle. It also helps to improve the visitor's language ability,\" saida teacher during a school meeting last term. \"Students who wish to learn more about foreign cultures or to getforeign experience should join this kind of holiday. I am sure you won't be disappointed(失望的).\"After this special meeting, I always thought about this kind of holiday. Last month, I had a chance atlast to go on such a holiday with some of my schoolmates and we went to London, a place where I hadwanted to go since years ago.

As we were still young, we had a group leader who planned things for us and looked after us. After wegot to London, we went to stay with different families. I was lucky that my host family was a white couplewho had a daughter about my age. They treated me as a daughter of their family during my stay there. Theywere interested in me and I learnt a lot of things from them, too.

The holiday was filled with activities every day. After breakfast, a local teacher would come to take usin his car. Then we would have classes or go on a sightseeing trip to different places of interest like the BigBen, the London Bridge, and the Buckingham Palace. We would go back to our own homes after theactivities.

The holiday was a valuable experience for me. I enjoyed every minute of it. Yet, time really flew fast.Three weeks later, we had to leave \"home\" for Hong Kong.

(1)In the \"homestay\" program, a visitor can ________.

A.learn more about holidaysB.understand his culture betterC.improve the language abilityD.take part in foreign meetings

(2)The writer had wanted to visit London since ________.

A.last monthB.years agoC.the special meetingD.her stay abroad

(3)The writer's host family ________.

A.was very kind to herB.went sightseeing with herC.had two white daughtersD.was interested in her activities

(4)From the passage, we know that the writer ________ in London.

A.wished to stay a little longerB.spent three weeks in her homeC.had classes in many interesting placesD.helped the teacher take the students in a car 18.

All schools have their own rules. The rules change from one school to another. Some schools are muchstricter than others. There are also some rules that are strange or funny to us. Here are some funny schoolrules:

Strict Japanese rules

Most schools ask students to wear uniforms, such as sports suits or skirts. But Japanese schools evenhave rules about the colour of underwear! They also require that girls' socks should be folded(折叠)in acertain way and boys' heads should be shaved(剃). Other Japanese schools tell students that they can't goto the movies after sunset.

Different shoes in the USA

At some American schools, students have to change their shoes when they go into the schools everyday. This makes sure students won't fall over on the floors and keeps the schools clean.

No strange hair in the UK

Strange hairstyles are not allowed in some British schools. But they might allow students to wear certainhairstyles during the World Cup years. There were two students who had special hairstyles during the 2014World Cup. After the World Cup, their teachers asked them to go to the barber's at once.

(1)How many strange or funny school rules are mentioned(提及)in this passage?

A.Three.

B.Four.C.Five.D.Six.

(2)Students in Japanese schools should wear ________.

A.uniformsB.indoor shoesC.shirts

D.strange hairstyles

(3)Why do students in the USA have to wear indoor shoes?

A.Because in that way they won't hurt if they fight.B.Because in that way they will feel comfortable.

C.Because in that way they won't fall and can keep the schools clean.D.Because in that way they won't make any noise when walking.

(4)Which country's schools have rules about students' hair?

A.Schools in Japan only.B.Schools in the USA and the UK.C.Schools in Japan and the UK.D.Schools in the UK only.

(5)What's the best title of the passage?

A.Different school uniformsB.Different hairstylesC.Different shoes

D.Different school rules

19. 阅读下面的短文,然后根据短文内容回答问题。(注意每小题后的词数要求)

Chen Yuan, a 34-year-old woman with cerebral palsy(脑瘫), wrote a 130,000-word book with afinger.

Chen could only use one finger of her left hand to writer on the computer. Using this way, she finishedher first book, Grandma on the Clouds, in three years.

When she was at the age of one, the doctor told her parents she had cerebral palsy. Her parents wantedto give her up, while her grandma raised Chen by herself.

Chen's grandma taught her how to read and helped her go to school. However, Chen had to leave her

middle school as she could not keep up with others. Soon after, her grandma died. This made her situationeven worse. She began to write the book about days with her grandma.

Her book came out in 2014 and lots of people read it and were moved by her story.

\"Any state of life has its meaning. Perhaps my coming to the world is to tell others that they are happyenough,\" said Chen.

(1)How long did it take Chen Yuan to finish her first book?(不超过5个词)______(2)Who helped Chen Yuan go to school?(不超过5个词)______(3)What was the story of Chen's first book about?(不超过10个词) ______五、 书面表达 (本题共计 1 小题 ,共计5分 )

20. (5分) 假定你是李华,请给你新交的英国笔友Mike写封电子邮件,希望(新冠疫情结束之后

的)某一天他能来中国做客。邮件内容包括以下三个方面:1)简要自我介绍;

2)你打算向这位同学介绍中国的什么;3)你打算与这位同学一起进行的活动。注意:

1)词数90左右;

2)可以适当增加细节,以使行文连贯;

3)文中不能出现可能透露考生真实身份的任何信息。六、 七选五 (本题共计 1 小题 ,共计5分 )

21. (5分) 根据对话内容,从方框内的选项中选出能填入空白处的最佳选项,其中有两个为多余选

项。

A: Hello, Sally!(1)________

B: I will do some volunteer in a library, because there will be book sales in it. A: Sounds cool.(2)________

B: Of course you can.(3)________

A: Many thanks. Will your cousin, Mario go there to clean up the library with me?B: Oh, he can't.

A: What's the matter with him?B: He had the flu.(4)________

A: I'm sorry to hear that.(5)________B: You're right. I'll tell your advice to him.

A. I think you can help to clean up the library floor.B. I think he needs to take some exercise.

C. You can come to help us hand out some newspaper about it.D. How will you spend your weekend?E. When will I go to the library with you?F. Can I join you?

G He had to stay at home and lie in bed.

参与试题解析

2022-2023学年初中八年级上英语期中试卷

一、 单选题 (本题共计 10 小题 ,每题 5 分 ,共计50分 )

1.

【答案】

C

【考点】动词辨析【解析】此题暂无解析【解答】

C 考查动词辨析。句意:Paul来自美国。对他来说讲英语是很容易的。A 说(指着重说出具体的内容);B 告诉(表示直接告诉对方或以间接的方式转述某事,常用于固定搭配tell sb. sth./tell sth. tosb.);C 说(后面常跟某种语言)。根据空后English可知,应用动词speak,故选C。2.

【答案】

C

【考点】名词辨析【解析】此题暂无解析【解答】

C 考查名词辨析。句意:Sally试图通过少吃来减肥,但结果却胖了两公斤。A 脸;B 触碰;C 重量。根据空后by eating less可知,此处固定搭配:lose weight“减肥”。3.

【答案】

B

【考点】

不定代词【解析】此题暂无解析【解答】

B 考查不定代词。句意:——Paul,明天的会议你计划几点开始?——Alex,难道没有人告诉你它将改天举行吗?A 某人(常用于肯定句,在征求对方意见时可用于疑问句);B 任何人(多用于否定句和疑问句);C 每个人;D 没有人。根据空前didn't可知,空处为anybody,not anybody相当于nobody,表示“没有人”符合语境。故选B。4.

【答案】

B

【考点】副词辨析【解析】此题暂无解析【解答】

B 考查副词辨析。句意:——我们一起去看电影《中国机长》好吗?——太棒了!这正是我想做的。A几乎不;B正是;C尤其;D宽地。结合句意可推知,我正想去看《中国机长》。故选B。5.

【答案】

C

【考点】动词不定式【解析】此题暂无解析【解答】

C 考查动词不定式。句意:他警告杰克不要再对汤姆玩弄花招。warn sb. (not) to do sth.表示警告/告诫某人(不要)做某事,是固定用法。根据句意可知此处表示不要玩弄花招,故选C。6.

【答案】

B

【考点】形容词辨析【解析】此题暂无解析【解答】

B 考查形容词辨析。句意:那些T恤衫通常每件35美元,但今天在购物中心有19美元的特价。A 正常的;B 特别的;C 高的;D 两倍的。根据Those T-shirts are usually 35each和priceof19可知,今天T

恤衫的价格比原来的价格便宜,是特价。

7.

【答案】

B

【考点】其他动词短语【解析】此题暂无解析【解答】此题暂无解答

8.

【答案】

C

【考点】

形容词的比较级和最高级【解析】此题暂无解析【解答】

C 考查形容词比较级和最高级。句意:——Peter比你重,对吧?——是的,但他是我们班最好的赛跑运动员。heavy重的,形容词,它的比较级heavier,根据than(引出比较的对象)可知第一空应使用比较级heavier;根据比较范围in our class可知此句使用最高级,形容词最高级前要加the,故第二个空填the best;故选C。9.

【答案】

B

【考点】一般过去时【解析】此题暂无解析【解答】

B 考查一般过去时。根据分析可知句意:——你把装鸡肉的盘子洗好了吗?——是的,我在晚饭后完成了这项工作。根据after dinner和语境,可推知这强调的是过去发生的动作,所以空处所在句的时态为一般过去时。故选B。10.

【答案】

A

【考点】其他情景交际话题提供/寻求帮助和应答【解析】此题暂无解析【解答】

A 考查情景交际。句意:打扰一下,吉姆。你能把它涂成红色吗?A 打扰一下;B 对不起;C 对不起;D 谢谢你。根据下文Can you colour it red?“你能把它涂成红色吗?”可知,此处应为打扰一下,即A项符合语境。

二、 填空题 (本题共计 1 小题 ,共计5分 )

11.

【答案】(1)failed(2)daily(3)lock(4)cotton(5)humorous【考点】

根据提示填单词(单句)

一般过去时形容词基础知识实义动词普通名词【解析】

【解答】

(1)failed 考查一般过去时。句意:虽然他失败了许多次,但他没有灰心。根据did可知时态要用一般过去时,fail,失败,空处应填fail的过去式。故填failed。

(2)daily 考查形容词。句意:读报是我爷爷每天的活动。根据汉语及首字母提示可知应填形容词daily,日常的,作定语修饰名词activity。故填daily。

(3)lock 考查动词。句意:离开房间之前不要锁门。分析句子可知本句为祈使句的否定句,don't后加动词原形,根据中文及首字母提示可知需填动词lock,锁。故填lock。

(4)cotton 考查名词。句意:我认为棉布制成的衣服不容易洗。be made of,由……制成,of为介词,后加名词。根据汉语及首字母提示可知应填cotton,棉布,不可数名词,故填cotton。

(5)humorous 考查形容词。句意:他是一个幽默的人,经常讲笑话。根据空后名词person可知空处需填形容词作定语。根据汉语及首字母提示可知应填humorous,幽默的,形容词。故填humorous。

三、 完形填空 (本题共计 2 小题 ,每题 5 分 ,共计10分 )

12.

【答案】

ACBBCBAACA

【考点】记叙文完形人物故事类【解析】

此题暂无解析【解答】

(1)A 考查副词辨析。almost几乎;hardly几乎不; never从不。根据后文\"I'm sorry, honey, but wehave no money to buy it.\"可推知,这个女孩请求的方式非常礼貌,几乎把妈妈的心击碎了。故选A。(2)C 考查动词辨析。buy买;decide决定;get得到。根据空后himself some money to buy a bike可知是得到钱。句意:顺便说一下,他已经在自己家的花园里清理树叶,以便为自己挣一些钱,买一辆自行车。故选C。

(3)B 考查名词辨析。 mall购物商场;store商店;centre中心。根据前文Yesterday my son and Iwent to the grocery store.可知他们在杂货店里,故此处女孩要离开这个商店。故选B。

(4)B 考查名词辨析。money钱; box盒子;bike自行车。句意:他跑在那个女孩和她母亲的后面,把那个盒子给了她们。根据前文bought a box of Smarties with his money.可知他买了一盒聪明豆,故此处把这盒东西给了她们。故选B。

(5)C 考查动词辨析。will将;might可能;should应该。句意:每个孩子都应该拥有一盒聪明豆,因为它们可以使你快乐。根据空后because they can make you happy.可知是每个孩子都应该拥有一盒聪明豆。故选C。

(6)B 考查形容词辨析。relaxed放松; excited兴奋的;interested有兴趣。根据后文I told him that Iwas happy because he gave(7)______ own Smarties to others.可推知,我非常激动,于是给儿子买了一包巧克力。故选B。

(7)A 考查代词辨析。his他的;himself他自己;its它的。句意:我告诉他我很高兴因为他把他自己的聪明豆给了别人。根据空前he gave可知此处用his与其对应,故选A。

(8)A 考查动词辨析。said回答; told告诉; talked讨论。句意:他很快回答,“但是你为人们做好事,你从来没有因为这个得到任何东西。”此处\"But you do nice things for people and you never get anything for it.\"作者的儿子对作者的表扬进行的答复。故选A。

(9)C 考查动词辨析。begin to开始;learn to学习;expect to期望。句意:当你为某人做了好事时,你不应该期望得到任何东西。结合上下文,儿子认为作者做好事没有得到回报,故此处When you do something nice for someone, you shouldn't(9)______ get anything,作者解释做好事不要期望得到回报。故选C。

(10)A 考查形容词辨析。 thankful感谢的,感激的;hopeful有希望的;wonderful精彩的。句意:但是当你得到一些东西时,你应该非常感激的。根据空前but when you do get something可知得到东西,要表示感激。故选A。

13.

【答案】

CBCAB

【考点】说明文完形日常生活类【解析】此题暂无解析【解答】

(1)C 考查形容词辨析。A.有趣的;B.必要的;C.危险的。根据上文Don't climb trees.可知,爬树是危险的,不要爬树。

(2)B 考查副词辨析。A.舒服地;B.安全地;C.快速地。根据下文Students should wear helmets(头盔)and special clothes to protect themselves.学生应戴安全帽,穿特殊服装以保护自己。可知,她们教怎样安全地爬树。

(3)C 考查动词辨析。A.睡觉;B.忍受,站立;C.落下。根据上文they use ropes可知,使用绳子应是防止掉下。

(4)A 考查动词辨析。A.发展;B.教;C.讨论。根据上文The class is very useful.可知,这节课非常有用,学生可以发展技能,如游泳。

(5)B 考查介词辨析。A.穿过;B.在……之间;C.在……的后面。句意:在发生洪水、地震等灾难的时候,这些知识可能是生与死的差别。此处应使用固定搭配:between...and...“……和……之间”。

四、 阅读理解 (本题共计 6 小题 ,每题 5 分 ,共计30分 )

14.

【答案】

CAD

【考点】应用文阅读日常生活类阅读推理判断题细节理解题【解析】此题暂无解析【解答】

(1)C 推理判断题。根据第一段中Our headmaster Mr. Lee phoned you, but you were having a classand not in the office.及All English teachers in our school, including Pro. King, will attend the meeting totalk about topics like \"How to make students learn English in a way they like?\".可推知,Michael是一名英语老师,Rita写信的时候他正在教室上英语课。

(2)A 细节理解题。根据第一段中All English teachers in our school, including Pro. King, will attendthe meeting to talk about topics like \"How to make students learn English in a way they like?\".可知,明天学校所有的英语老师,将就“如何让学生以他们喜欢的方式学习英语?”等话题展开讨论。

(3)D 推理判断题。根据第一段中Our headmaster Mr. Lee phoned you, but you were having a class

and not in the office. Here is the message: a discussion on \"How to teach English?\" will be held in themeeting room at 3:00 tomorrow afternoon.可推知,Rita可能是和Michael在一个办公室的同事。15.

【答案】

B

ABAD

【考点】环境保护类阅读推理判断题词义猜测题细节理解题说明文阅读【解析】

本文主要是介绍一些可以保护环境的做法。【解答】

(1)B 细节理解题。根据第一段You are students. In your spare time, you can read as many as books.…You can also get information about the environment on some good websites.你们是学生。在你们的业余时间,你们可以阅读尽可能多的书。……你们也可以在一些好的网站上获得有关环境的信息。可知,本文主要是写给学生的。

(2)A 词义猜测题。根据第二段划线句后句For example, three or four persons can ride together in onecar instead of driving three or four cars to work.比如,三四个人可以一起坐一辆车,而不是开三四辆车上班。可知,划线句应是指:有些人通过拼车使用更少的能源,从而达到能源环保的目的。故划线词词义为“拼车”,与A项内容相同。

(3)B 细节理解题。根据第三段On the other hand, we should use energy-saving products. Some

products, like environment-friendly new energy cars, are made specially to save energy. These cars cantravel longer than ordinary cars. They produce less pollution, too.另一方面,我们应该使用节能产品。一

些产品,如环保型新能源汽车,是专门为节能而制造的。这些汽车比普通汽车行驶的时间长,它们产生的污染也较少。可知,新能源汽车会产生较少的污染。

(4)A 细节理解题。根据最后一段When we go shopping, pay attention to the recycle mark on thepackage: make a circle and three arrows.当我们去购物时,注意包装上的回收标志:一个圆圈和三个箭头。可知,当我们去购物的时候,要注意看包装上的回收标志。

(5)D 推理判断题。根据第一段In order to protect environment, it is very important to learn about the

environment. There are many ways to understand how to protect the environment, such as reading

books, asking someone and so on.为了保护环境,了解环境是非常重要的。了解如何保护环境的方法

有很多,比如读书、找人咨询等等。及下文具体保护环境的一些事例。可知,本文主要介绍了一些可以保护环境的做法。D项“如何保护环境”能够很好地概括全文。

16.

【答案】

DBBDB

【考点】

标题归纳题代词指代题推理判断题细节理解题记叙文阅读人物故事类阅读【解析】

文章是一篇记叙文,叙述了一位残疾女孩在老师的帮助下快乐生活的故事。文章是一篇记叙文,叙述了一位残疾女孩在老师的帮助下快乐生活的故事。文章是一篇记叙文,叙述了一位残疾女孩在老师的帮助下快乐生活的故事。文章是一篇记叙文,叙述了一位残疾女孩在老师的帮助下快乐生活的故事。文章是一篇记叙文,叙述了一位残疾女孩在老师的帮助下快乐生活的故事。【解答】

(1)D 细节理解题。根据文章第一段DVanilla is my best friend. She is of medium height. She is a cutegirl with beautiful big eyes. But she always wears a pair of black glasses. 可知,她中等个,是一位拥有漂亮大眼睛的可爱女孩,但是总是戴一副黑眼镜。故选D。

(2)B 推理判断题。根据文章第二段Amy is our English teacher. She is from America. She is tall withlong hair. The students in our class all like her, because she knows each of us very well and she loves us.可知,她是一位英语老师,来自于美国,拥有长头发,学生们非常喜欢她。所以B项正确,故选B。(3)B 代词指代题。根据文章第五段We are on a street corner. And there are many people here. I willdescribe them to you.(我们现在在街道的角落。这里有许多人。我将向你描述他们。)可知,此时them代指:街道上的人们。故选B。

(4)A 推理判断题。根据文章倒数第二段Amy的话Here comes a boy. He looks happy with his parents,but he has to speak to them by gesture(手势). Also, there is a woman sitting there. She is playing theviolin, but she can't see.可知,介绍了一位用手语与父母交流的男孩看起来很开心;一位看不到的女孩正在弹钢琴目的是为了告诉她:有缺陷的人们仍然能够生活的很快乐。故选D。

(5)B 根据文章内容可知,文章是一篇记叙文,叙述了一位残疾女孩在老师的帮助下快乐生活的故事。所以标题应是:一位好老师。故选C。

17.

【答案】

CBAA

【考点】推理判断题细节理解题记叙文阅读人物故事类阅读

【解析】此题暂无解析【解答】

(1)C 细节理解题。根据文章第一段中\"Homestay is a form of study abroad program. It allows thevisitor to rent a room from a local(当地的)family to better understand the local lifestyle. It also helps toimprove the visitor's language ability,\"可知,寄宿家庭可以帮助旅行者更好地了解当地的生活方式,同时也能够提高语言技能,C项“提高语言技能”符合文意。

(2)B 细节理解题。根据文章第二段中Last month, I had a chance at last to go on such a holiday withsome of my schoolmates and we went to London, a place where I had wanted to go since years ago.可知,从几年前开始作者就想访问伦敦了。

(3)A 细节理解题。根据文章第三段中They treated me as a daughter of their family during my staythere.可知,作者的寄宿家庭对她很好。

(4)A 推理判断题。根据最后一段The holiday was a valuable experience for me. I enjoyed every

minute of it. Yet, time really flew fast. Three weeks later, we had to leave \"home\" for Hong Kong.可知,这次伦敦之行对作者来说是一次宝贵的经历,作者很享受这次家庭寄宿的旅行,觉得时间过得很快,有些不舍。A项“希望待更久一点”符合文意。

18.

【答案】

DACCD

【考点】标题归纳题推理判断题细节理解题说明文阅读社会文化类阅读【解析】

本文是一篇说明文。文章介绍了一些奇怪的校园规则。

【解答】

(1)D 细节理解题。根据Strict Japanese rules部分的Most schools ask students to wear uniforms, such

as sports suits or skirts. But Japanese schools even have rules about the colour of underwear! They alsorequire that girls' socks should be folded(折叠)in a certain way and boys' heads should be

shaved(剃). Other Japanese schools tell students that they can't go to the movies after sunset.可知日本

的学校对学生内裤的颜色也有规定,他们还要求女孩的袜子要按一定的方式折叠、男孩的头发要剃光,其他日本学校告诉学生日落后不能去看电影。共4条规则。文章第三、四段内容分别是对标题Different shoes in the USA和No strange hair in the UK的具体介绍,由此推知本文共提到了六种奇怪的学校规则。故选D。

(2)A 细节理解题。根据Strict Japanese rules部分的内容Most schools ask students to wear uniforms.大多数学校要求学生穿校服,可知日本学校的学生应该穿校服。故选A。

(3)C 推理判断题。根据Different shoes in the USA部分的内容At some American schools, students

have to change their shoes when they go into the schools every day. This makes sure students won't fallover on the floors and keeps the schools clean.在一些美国学校,学生必须在他们每天走进学校的时候

换鞋。这确保学生不会在楼梯上摔倒,并保持学校整洁。可知美国学生需要在学校里穿室内鞋来避免摔倒和保持学校整洁。故选C。

(4)C 细节理解题。根据Strict Japanese rules部分的内容...and boys' heads should be shaved(剃)……男孩的头发要剃光.及第四段标题No strange hair in the UK在英国不要奇怪的头发。可知日本和英国对学生的头发有规定。故选C。

(5)D 标题归纳题。根据第一段There are also some rules that are strange or funny to us. Here are somefunny school rules:也有一些对我们来说特别奇怪或有趣的规则。下面是一些有趣的校园规则。可知本文讲的是校园规则。所以D项(不同的校园规则)符合题意。故选D。

19.

【答案】

(1)Three years. (2)Her grandma.

(3)Her days with her grandma. 【考点】记叙文阅读回答问题型人物故事类阅读【解析】

本文是一篇记叙文,讲述的是作家陈媛是一名脑瘫儿,她的父母想放弃她,但是她的奶奶教给她读书上学。【解答】

(1)Three years. 根据文章第二段Using this way, she finished her first book, Grandma on the Clouds, inthree years.“她用这种方法,在三年内完成了她的第一本书《云上的奶奶》。”可知,陈媛用三年的时间完成了她的第一本书。

(2)Her grandma. 根据文章第四段Chen's grandma taught her how to read and helped her go to school.可知,是陈媛的奶奶帮助她去上学。

(3)Her days with her grandma. 根据文章第四段中She began to write the book about days with hergrandma.可知,陈媛写的第一本书是关于和她的奶奶在一起的日子。

五、 书面表达 (本题共计 1 小题 ,共计5分 )

20.

【答案】

略【考点】应用文提纲作文【解析】此题暂无解析【解答】略

六、 七选五 (本题共计 1 小题 ,共计5分 )

21.

【答案】

D,F,A,G,B

【考点】七选五对话【解析】此题暂无解析【解答】

(1)D 根据答语I will do some volunteer in a library, because there will be book sales in it.可知回答的是自己将要做什么,因此空处应是询问对方要做什么,D项:你会如何度过你的周末?符合语境。(2)F 根据答语Of course you can.以及空前Sounds cool.可知空处应是以can开头的一般疑问句,F项:我能加入你吗?符合语境。

(3)A 根据空前Of course you can.以及答语Will your cousin, Mario go there to clean up the library withme?可知Sally答应了对方加入自己的要求,因此空处应是关于对方要做什么的内容,答语中提到了打扫图书馆,因此A项:我认为你可以帮忙打扫图书馆地板。符合语境。

(4)G 根据空前He had the flu.可知他得了流感,结合答语I'm sorry to hear that.可知空处应是说明他得了流感后的状态,G项:他不得不待在家里卧床休息。符合语境。

(5)B 根据答语You're right. I'll tell your advice to him.你说得对。我会告诉他你的建议。可知空处应是对于得了流感以后如何做的建议。B项:我认为他需要做点锻炼。符合语境。

因篇幅问题不能全部显示,请点此查看更多更全内容

Copyright © 2019- huatuo6.cn 版权所有 赣ICP备2024042791号-9

违法及侵权请联系:TEL:199 18 7713 E-MAIL:2724546146@qq.com

本站由北京市万商天勤律师事务所王兴未律师提供法律服务