2021-2022学年浙江省9+1高中联盟高三(上)期中英
语试卷
一、阅读理解(本大题共10小题,共25.0分)
A
My parents immigrated to the U.S.from Guangdong,a province in southern China.The jobs they found in hot kitchens and clothing factories came with long hours,leaving them no time to learn English.So I spent most of my childhood,in Brooklyn,speaking Cantonese,the only language my parents understand.But as I continued my education,I gradually,or deliberately avoided using Cantonese.And as a result,Cantonese avoided me.As it slips from my memory,I also lose my ability to communicate with my
parents.For years I have to rely on translation apps and online dictionaries for most of our conversations.
Actually,we speak on the phone only once a week and the conversations are much the same: \"Have you eaten yet?\" my father asks in Cantonese.Long pause. \"No,not yet.You?\" I reply. \"Why not?It's so late,\" my mother cuts in.Long pause. \"Remember to drink more water and wear a mask outside,\" she continues. \"OK.You too. \"Longest pause. \"We'll stop bothering you,then.\" At age thirty-two,I feel like someone they know instead of their daughter.
On my mom's sixty-fourth birthday,at the peak of the pandemic,I became increasingly aware of the limited amount of time together.Did I really want to spend the rest of our lives with a language barrier between us?I made it a goal to relearn
Cantonese,and,ultimately,rebuild the relationship with my parents.I take Cantonese classes.I watch Wong Kar-wai movies.I repeat Maggie Cheung's words over and over until I get the tones just right.But,most of all,I call my parents and try to have more meaningful conversations with them,no matter how challenging it gets.Though Cantonese no longer feels natural for me to speak,it will always be my first language-even if it takes a lifetime for us to know each other.
1. How does the author relearn Cantonese? ______
第1页,共22页
A. By asking her parents to teach her. B. By using translation apps and dictionaries. C. By reading Maggie Cheung's books. D. By taking classes and watching movies.
2. What is the problem with the author and her parents? ______
A. They find nothing to communicate. B. They speak different languages. C. They grew up in different cultures. D. They know little about each other.
3. What can we learn from the author's experience? ______
A. Language matters in communication. B. Never forget your first language. C. It's never too late to learn a language. D. Call your parents before it's too late.
B
Would you like to spend a year pretending to live on Mars in a 1,700-square-foot space shared with three other people?If that's your idea of a dream job,you can thank your lucky stars,because NASA is hiring.
The agency is seeking applicants for what it calls a \"one-year mission in a habitat to simulate (模拟) life on a distant world. \"NASA plans to observe humans in a Mars-like situation on Earth so it can study the challenges that might occur during a future mission to the red planet.
Grace Douglas,the lead scientist for NASA's Advanced Food Technology research effort at NASA's Johnson Space Center in Houston,says the simulated mission will benefit future missions that actually go to space. \"Simulations on Earth will help us understand and counter the physical and mental challenges astronauts will face before they go.\" Douglas says.
NASA is looking for four crew members who will live and work for a year in a 3 D-printed,1,700-square-foot module called Mars Dune Alpha,based at NASA's Johnson Space Center.According to NASA,the crew might perform tasks such as simulated spacewalks,using virtual reality and robotic controls,exchanging communications and conducting other studies.
第2页,共22页
The posting calls for healthy and motivated U.S.citizens between the ages of 30 and 55 years old,plus a STEM master's degree or sufficient experience piloting an aircraft. It won't necessarily be an easy task,though.NASA warns that the crew will experience simulated problems like those humans might face on Mars,including resource
limitations,equipment failure,communication delays and other environmental stressors. In exchange,selected crew members will help bring humans one step closer to reaching Mars.
4. What can we learn from the passage? ______
A. Three more astronauts are needed. B. The one-year mission is far from easy. C. Whoever is crazy about space will get an offer. D. A STEM master's degree is a must for application.
5. Why does NASA hire these crew members? ______
A. To test how their aircraft works. B. To work as astronauts on Mars. C. To observe human reactions on Mars.
D. To experiment with possible challenges on Mars.
6. What can be a suitable title for the text? ______
A. Life of the Four Applicants on Mars B. Applicants Wanted for the Future on Mars C. The Obstacles Candidates Will Face on Mars D. The Great Significance of Space Technology
C
For many people,working from home,or 'WFH',has also come to mean 'WFB'-working from bed.Getting dressed and going to an office has been replaced by splashing water on your face and switching on a computer as you settle back under your blanket.People may have a desk or a kitchen table to place their computer on-they just choose not to. But the reality is that turning your bed into your office can set off a large number of health problems,both psychological and physical.And even if you don't notice them now, adverse effects-possibly permanent-could appear later on in life.Young people are particularly likely to fall victim to these bad habits,because they may not feel the consequences right away,which could include simple headaches,and could also extend to
第3页,共22页
permanent stiffness in your back,and severe pain in the bones.
When you work from bed for a year,it doesn't just potentially ruin your body.It's possibly bad for your productivity and sleep habits,too.Rachel Salas,a sleep expert at Johns Hopkins University in Maryland,explained that \"the more you watch TV in bed,play video games in bed and not sleep in bed,your brain starts learning,'oh,OK,we can do any one of these activities in bed'.It starts building connections.\"
So,when you spread out on your bed your laptop,phone and all the screens your job requires every day,your brain and body eventually stop associating bed with rest. \"You're really training your brain to be alert,and telling it this is where your ideas come and this is where the work is done,\" adds Salas. \"When you're trying to go to sleep,your brain is like-'wait a minute,what are we doing?This is work time'.\" Doing this for a year,or any extended period of time,could lead to circadian rhythm disorder (昼夜节律紊乱).And disturbed nights,body pain or both mean that you're less likely to be productive,creative or focused,making it likely your work could suffer.
7. Which of the following can replace the underlined word \"adverse\" in paragraph 2?
______
A. Beneficial. B. Harmful. C. Temporary. D. Ever-lasting.
8. What do we know about the health problems caused by working from bed? ______
A. Young people are less likely to suffer from them. B. They can be permanent and can be easily noticed. C. Young people might notice them later on in their life. D. They only appear when you work from bed for a year.
9. What does Rachel Salas say about working from bed? ______
A. It trains your brain to be more alert and creative. B. It makes you sleepy and easily distracted from work. C. It's better than watching TV or playing games in bed. D. It makes your brain connect bed with work rather than rest.
10. What is this passage mainly about? ______
A. Beds are not the perfect working sites.
B. Your productivity suffers from working from home. C. Working from bed could ruin both your health and work. D. Turning your bed into your office has become a new trend.
第4页,共22页
二、阅读七选五(本大题共5小题,共10.0分)
\"Plastic friendly sentiments\" is also known as \"plastic friendship\".This term originated from two videos of the interview on March,2017 of the Singapore's BY2 band formed by Miko and Yumi.As twin sisters,two of them make jokes and bitterly attack each other. (1) Plastic flower,though it looks beautiful and never dries up nor dies,and sometimes can almost look real,is after all artificial. (2) \"Plastic friendly sentiments\" is comparatively common among girls.There are \"plastic sisters,\" \"plastic bosom friends\",etc.They may look very close and thick with each other.However,they may talk one way and think another or say what they do not think.And they do that sometimes just to save face,and sometimes just for their own interest.They appear to keep pace with each other. (3) They may fall out or even turn aggressive all of a sudden.There is a common saying: \"Three females are enough to put up a drama.\" Some girls seem to tell lies in social interaction.They deal with each other politely but without sincerity.
(4) On the surface boys convince the other party that they will even risk their own lives for their friends.But in fact they may give friends a stab (刺) from behind instead.Such affection may look good,but it is a waste of one's energy dealing with such a friend. (5) For example,someone might joke that between him and me exists only \"plastic friendly sentiments\",to show rather the closeness of each other.
A.It has no fragrance,let alone soul. B.They last longer than genuine flowers. C.But their real affection may have turned sour.
D.\"Plastic friendly sentiments\" is also used to refer to boys.
E.Many people now use the term to show the nature of their friendship. F.Thus,netizens call their friendship \"plastic affection between sisters.\" G.However, \"plastic friendly sentiments\" is sometimes used as a kind of joke. 11. A. A
E
B. B
C. C D. D E.
F. F
G. G
12. A. A
E
B. B
C. C D. D E.
F. F G. G
第5页,共22页
13. A. A
E
B. B
C. C D. D E.
F. F
G. G
14. A. A
E
B. B
C. C D. D E.
F. F
G. G
15. A. A
E
B. B
C. C D. D E.
F. F G. G
三、完形填空(本大题共20小题,共30.0分)
It was 1960.I was twenty.It was suggested that it was time I learned to drive.Driving skills were not considered(16) then as they are now-people,especially young people,didn't automatically have cars.(17),knowing how to drive could be useful.My father said he would (18) me.
Easier said than done.After I had(19) the gas pedal for the brake and almost crashed his car into a stone wall,this driving learning plan was quietly (20).No tears shed by me. My next(21)was in 19.This time,the heroic would-be driving teacher was a very nice boyfriend.After three times-(22)by me with delight and excitement,enduredby the (忍受)nice boyfriend with heavy sweat and clenched teeth-he(23).Again,no(24)shed.I didn't have enough money to (25)a car,so why worry?
Jump thirteen years,to 1977.I had a life(26) -Graeme-and a baby.We were living on a farm with some animals and birds.The animals(27)Finn the Dog,a friendly Irish wolfhound.One day,Finn the Dog tried to jump a wire fence and got its back legs(28)in the wire.Graeme went out with the wire clippers(剪子)to cut it loose,and Finn,in a(29),grabbed hold of the(30)support item,which was Graeme's head.It did this with its teeth,as dogs have no hands.Graeme finished wire-clipping,(31)Finn,and then drove himself to the hospital-twenty miles away-with blood pouring down.
\"That's it,\" I said. \"I'm learning to drive.\" This time,I hired a/an(32)with nerves of steel.When I was(33) those nerves,he chewed gum(口香糖)very fast.When I was doing well,the gum-chewing (34).Finally,I got my license.I was pleased with myself. For years,I had an accident-free record.And these days,I'm aiming my learning in other(35),such as driving a motorboat and chainsawing. 16. A. eager 17. A. Besides
B. simple B. Therefore
C. essential C. Instead
D. usual D. Still
第6页,共22页
18. A. help 19. A. replaced 20. A. dropped 21. A. plan 22. A. suffered 23. A. carried on 24. A. tears 25. A. drive 26. A. friend 27. A. attacked 28. A. caught 29. A. hurry 30. A. greatest 31. A. recreated 32. A. professional 33. A. examining 34. A. slowed 35. A. attitudes
B. teach B. mistaken B. finished B. crash B. insisted B. gave out B. frowns B. own B. partner B. bit B. connected B. flash B. strongest B. reached B. professor B. testing B. fastened B. ways
C. assist C. used C. done C. attempt C. encouraged C. carried out C. smiles C. start C. lesson C. included C. fixed C. rush C. nearest C. replaced C. driver C. checking C. quickened C. directions
D. guide D. blamed D. banned D. mistake D. enjoyed D. gave up D. sweats D. provide D. experience D. fed D. broken D. panic D. easiest D. released D. assistant D. settling D. began D. developments
四、语法填空(本大题共1小题,共15.0分)
36. Last year,through my certified organic skin-care line,KORA Organic,I was lucky enough
to work with Ms.Viya,the (1) ( wide) beloved businesswoman and influencer (2) is helping to shape the future of e-commerce in China.Her live broadcasts-in which she recommends (3) (product) from noodles (4) clothes to electric cars to her tens of millions of followers across platforms-generate more taxes than many actual companies. But my admiration for Viya goes just (5) business.She is a mother and charity advocate,perfectly balancing all of these (6) (vary) roles throughout her life.What's more,Viya maximizes her abilities and influence to help more people, (7) ( donate)over ﹩300,000 to the local Red Cross in the aftermath of the floods this summer in China,and contributing to the construction of 18 primary schools in China's rural areas,the first of which (8) ( open)last year.
第7页,共22页
Viya once said,\"The (9) (great) commercial value is to create for value for others. \" I am deeply (10) (inspire) by both her impact and her down-to-earth spirit. (1) (2) (3) (4) (5) (6) (7) (8) (9) (10)
五、书面表达(本大题共2小题,共40.0分)
37. 假如你是李华,上学期你向外教Alex借了一本书,没有及时归还。现在Alex已经
回到美国,请你给他写一封邮件表达歉意并告知归还事宜。邮件内容包括: 1.表达歉意; 2.说明原因; 3.告知归还事宜。 注意:
1.词数80左右;
2.可适当增加细节,以使行文连贯。
38. 阅读下面短文,根据所给情节进行续写,使之构成一个完整的故事。
\"OK,everybody.It's that time of year,\" said my science teacher,Mr.Beal. \"This Friday we'll have the annual Egg Drop Challenge.Bring your best containers to class.You can work alone or work together.\"
Mr.Beal's fifth-grade Egg Drop Challenge was an institution at my school.The goal of the Challenge was simple-you had to build a protective container to keep an egg from breaking when dropped over the stadium wall. My best friend,Cassie,and I grinned each other.We always worked on projects together.She's brainy;I'm creative.We're the perfect combination,like peanut butter and marshmallow cream(棉花糖霜).which happens to be my favorite kind of sandwich.
第8页,共22页
I made my favorite sandwich that afternoon while waiting for Cassie to come over and work on the container.Spreading the fluffy marshmallow cream gave me an idea. \"I have a brilliant design for our egg container!\" I said when Cassie arrived.She looked at me eagerly. \"We can cushion it with some marshmallow cream.You know,to absorb the shock of the impact,\" I explained. \"You've got to be kidding,Laura.\" Cassie exclaimed. \"You have a better idea?\" Cassie pointed to a sketch in her notebook. \"Actually,I (草图)do.We put the egg in a basket with parachute(降落伞)attached.It will simply float to safety.\" \"It's too easy for something to go wrong.It will never work!\" I said.Cassie rolled her eyes,\"The parachute is better than that stupid idea.\"
I couldn't believe it.Of course we'd had our little fights in the past,but this was
different.She'd never called any of my ideas \"stupid\" before. \"Then I'll build mine and you build yours,and we'll just see whose is better.\" \"Fine!\" Cassie threw her notebook into her backpack and stormed out.And just like that,our friendship was broken.Like an egg dropped from the top of a stadium without marshmallow cream to protect it. 注意:
1.所续写短文的词数应为150左右;
2.至少使用5个短文中标有下划线的关键词语; 3.续写部分分为两段,每段开头语已为你写好; 4.续写完成后,请用下划线标出你所使用的关键词语。 Paragraph 1:
When Friday finally came,I had to admit that Cassie's Egg Force One looked pretty good.________ Paragraph 2:
By the fourth round,only Cassie and I were left._________
第9页,共22页
答案和解析
1.【答案】
【小题1】D 【小题2】B 【小题3】A
【解析】(1)D.细节理解题。根据第三段\"I made it a goal to relearn
Cantonese,and,ultimately,rebuild the relationship with my parents.I take Cantonese classes.I watch Wong Kar-wai movies.I repeat Maggie Cheung's words over and over until I get the tones just right. (我的目标是重新学习广东话,并最终重建与父母的关系。我上广东话的课程。我看王家卫的电影。我一遍又一遍地重复张曼玉的话,直到我的语气恰到好处)\"可知,作者通过上课和看电影来重新学习广东话。故选D项。
(2)B.细节理解题。根据第一段\"So I spent most of my childhood,in Brooklyn,speaking Cantonese,the only language my parents understand.But as I continued my education,I gradually,or deliberately avoided using Cantonese.And as a result,Cantonese avoided me.As it slips from my memory,I also lose my ability to communicate with my parents.For years I have to rely on translation apps and online dictionaries for most of our conversations.(所以我在布鲁克林度过了童年的大部分时间,说广东话,这是我父母唯一懂的语言。但随着我继续我的教育,我逐渐地,或故意避免使用广东话。结果,广东话也避开了我。随着记忆的流逝,我也失去了与父母沟通的能力。多年来,我不得不依靠翻译应用程序和在线词典进行大部分对话) \"可知,作者与父母之间的问题是语言不同,故选B项。 (3)A.推理判断题。通读全文可知,作者从小随父母移民,后来因为各种原因慢慢地忘记了广东话怎么说,与父母语言不同导致了很严重的沟通障碍,在疫情期间,作者开始意识到与父母沟通和相处的时间太短,从而开始重新学习广东话,结合第三段\"But,most of all,I call my parents and try to have more meaningful conversations with them,no matter how challenging it gets. (但是,最重要的是,我打电话给我的父母,试图与他们进行更有意义的对话,不管这有多么困难)\"可知,作者重新学习广东话后会尽力与父母进行更有意义的对话。通过作者的经历可知,语言在交流中很重要。故选A项。 本文是一篇记叙文。作者在文中讲述到自己因为从小随父母移民,而忘记母语,造成了与父母之间沟通交流方面巨大的障碍,在疫情期间作者意识到与父母的沟通和相处时间太少,开始重新努力学习母语—广东话,尽力去与父母进行更多有意义的沟通。这个故
第10页,共22页
事告诉我们,语言在交流中很重要。
阅读理解题测试考生在阅读基础上的逻辑推理能力,要求考生根据文章所述事件的逻辑关系,对未说明的趋势或结局作出合理的推断;或根据作者所阐述的观点理论,对文章未涉及的现象、事例给以解释。考生首先要仔细阅读短文,完整了解信息,准确把握作者观点。
4.【答案】
【小题1】B 【小题2】D 【小题3】B
【解析】(1)B.推理判断题。根据第二段
The agency is seeking applicants for what it calls a \"one-year mission in a habitat to simulate (模拟) life on a distant world.该机构正在寻找申请者,他们称之为\"为期一年的任务,在栖息地模拟遥远世界的生活\"。及倒数第二段
It won't necessarily be an easy task,though.NASA warns that the crew will experience simulated problems like those humans might face on Mars,including resource limitations,equipment failure,communication delays and other environmental stressors.不过,这并不一定是一项容易的任务。美国宇航局警告说,宇航员将经历类似人类在火星上可能面临的模拟问题,包括资源、设备故障、通信延迟和其他环境压力。可知,这个一年的任务将远非那么容易。故选B。
(2)D.推理判断题。根据第二段
The agency is seeking applicants for what it calls a \"one-year mission in a habitat to simulate (模
拟) life on a distant world. \"NASA plans to observe humans in a Mars-like situation on Earth so it can study the challenges that might occur during a future mission to the red planet. 该机构正在寻找申请者,他们称之为\"为期一年的任务,在栖息地模拟遥远世界的生活\"。美国宇航局计划观察地球上类似火星的情况下的人类,以便研究在未来的火星任务中可能出现的挑战。可知,美国宇航局雇佣这些宇航员的目的是为了在火星上试验可能的挑战。结合选项:A.To test how their aircraft works.\"测试他们的飞机是如何工作的\";B.To work as astronauts on Mars.\"在火星上做宇航员\";
C.To observe human reactions on Mars.\"观察人类在火星上的反应\";
D.To experiment with possible challenges on Mars.\"在火星上试验可能的挑战\"。故选D。
第11页,共22页
(3)B.标题判断题。根据第一段
Would you like to spend a year pretending to live on Mars in a 1,700-square-foot space shared with three other people?
If that's your idea of a dream job,you can thank your lucky stars,because NASA is hiring.你愿意花一年时间假装住在火星上,与其他三个人共享1700平方英尺的空间吗?如果这是你理想的工作,你可以感谢你的幸运星,因为NASA正在招聘。可知,这篇文章主要是招聘未来火星上的申请者。结合选项:A.Life of the Four Applicants on Mars\"四名申请者在火星上的生活\";B.Applicants Wanted for the Future on Mars\"火星未来的求职者\";C.The Obstacles Candidates Will Face on Mars\"候选人在火星上将面临的障碍\";D.The Great Significance of Space Technology\"空间技术的重大意义\"。故选B。 这篇文章主要是讲招聘未来火星上的申请者,目的是为了在火星上试验可能的挑战。 做阅读理解时要求考生对文章通读一遍,做题时结合原文和题目有针对性的找出相关语句进行仔细分析,结合选项选出正确答案。
7.【答案】
【小题1】B 【小题2】C 【小题3】D 【小题4】C
【解析】(1)B.词义猜测题。根据第二段的\"Young people are particularly likely to fall victim to these bad habits,because they may not feel the consequences right away,which could include simple headaches,and could also extend to permanent stiffness in your back,and severe pain in the bones.(年轻人特别容易成为这些坏习惯的受害者,因为他们可能不会立即感受到后果,其中可能包括简单的头痛,也可能扩展到背部永久僵硬和骨骼的剧烈疼痛。)\"可知,这些不良后果可能会随着时间的推移而出现。再结合前面的\"effects-possibly permanent-could appear later on in life(影响---可能是永久性的---可能会在以后的生活中出现)\"可知,adverse一词意为\"有害的,不好的\",选项中harmful与其意思相同。A.Beneficial有益的;B.Harmful有害的;C.Temporary临时的;D.Ever-lasting永恒的。故选B。
C.(2)细节理解题。根据第1题的分析和第二段的\"But the reality is that turning your bed into your office can set off a large number of health problems,both psychological and physical.And even if you don't notice them now,adverse effects-possibly permanent-could appear later on in life. (但现实是,把床变成办公室会引发大量的心理和生理健康问题。
第12页,共22页
即使你现在没有注意到它们,那些不良影响,可能是永久性的,可能会在以后的生活中出现。)\"可知,关于在床上工作造成的健康问题,年轻人可能会在以后的生活中注意到它们。故选C。
D.(3)细节理解题。根据第四段的\"So,when you spread out on your bed your laptop,phone and all the screens your job requires every day,your brain and body eventually stop associating bed with rest. \"You're really training your brain to be alert,and telling it this is where your ideas come and this is where the work is done,\" adds Salas. (因此,当你将笔记本电脑、手机和你每天工作所需的电子设备放在床上时,你的大脑和身体最终会停止将床与休息联系起来。Salas补充道,\"你实际上是在训练你的大脑保持警觉,并告诉它床是你的想法的来源,也是工作完成的地方。\")\"可知,Rachel Salas认为在床上工作使你的大脑将床与工作联系起来,而不是与休息联系起来。故选D。
(4)C.主旨大意题。根据第三段的\"When you work from bed for a year,it doesn't just potentially ruin your body.It's possibly bad for your productivity and sleep habits,too. (当你在床上工作一年时,它不仅可能破坏你的身体。这也可能对你的工作效率和睡眠习惯不利。)\"可知,在床上工作可能会破坏你的健康,结合第2题的分析可知,该句是在总结第二段的内容;同时该句话又引出第四段的\"Doing this for a year,or any extended period of time,could lead to circadian rhythm disorder.And disturbed nights,body pain or both mean that you're less likely to be productive,creative or focused,making it likely your work could suffer.(这样做一年或更长的时间,都可能导致昼夜节律紊乱。而夜夜不安、身体疼痛或两者兼而有之,意味着你不太可能有工作效率、创造力或专注力,从而使你的工作可能会受到影响。)\"即在床上工作可能会对你的工作产生不良影响。由此可知,该句话是本文的主旨大意:在床上工作可能会破坏你的健康和影响你的工作效率和质量。故选C。
这是一篇说明文。文章主要讲述了许多人在家里的床上工作,这种工作方式取代了去办公室上班,而经科学研究表明在床上工作可能会破坏你的健康和影响你的工作效率和质量。
阅读理解题测试考生在阅读基础上的逻辑推理能力,要求考生根据文章所述事件的逻辑关系,对未说明的趋势或结局作出合理的推断;或根据作者所阐述的观点理论,对文章未涉及的现象、事例给以解释。考生首先要仔细阅读短文,完整了解信息,准确把握作者观点。
11.【答案】
第13页,共22页
【小题1】F 【小题2】A 【小题3】C 【小题4】D 【小题5】G
F.推理判断题。【解析】(1)根据上文\"This term originated from two videos of the interview on March,2017 of the Singapore's BY2 band formed by Miko and Yumi.As twin sisters,two of them make jokes and btterly atack each other(这个表达语来源于2017年3月由Miko和Yumi组成的新加坡BY2乐队采访的两段视频。作为双胞胎姐妹,她们俩开玩笑,互相攻击)\"在说明\"塑料姐妹情\"的由来。由此可知,F项Thus,netizens call their
friendship\"plastic affection between sister.\"(因此,网民们称她们的友谊为\"姐妹间的塑性感情\")是对上文的总结,符合题意。故选F。
A.推理判断题。(2)根据上文\"Plastic flower,though it looks beautiful and never dries up nor dies,and sometimes can almost look real,is after all artificial. (塑料花,虽然看起来很漂亮,永不干枯,有时看起来几乎是真的,但毕竟是人造的)\"中承认塑料花漂亮持久,但强调它是假的。由此可知,A项It has no fragrance,let alone soul.(它没有香味,更不用说灵魂了)进一步解释说明塑料花假在何处,符合题意。故选A。
(3)C.推理判断题。根据上文\"They appear to keep pace with each other. (她们看起来关系不错)\"与下文\"They may fall out or even turn aggressive all of a sudden.(她们可能会突\"之间是转折关系。C项But their real afction may 然闹翻,甚至变得咄咄逼人)由此可知,have turned sour.(但她们真正的感情可能已经变坏了)在这两句之间起到承接的作用,符合题意。故选C。
(4)D.段落大意题。根据下文\"On the surface boys convince the other party that they will even risk their own lives for their friends.(从表面上看,男孩们让对方相信,他们甚至会\"中的boys与D项\"Plastic friendly sentiments\" is also used to 为了自己的朋友冒生命危险)
refer to boys.(\"塑料友情\"也用来指男孩)中的boys呼应,符合题意。故选D。 (5)G.段落大意题。根据后文的举例\"For example,someone might joke that between him and me exists only\"plastic friendly sentiments\",to show rather the closeness of each other. (例如,有人可能会开玩笑说,他和我之间只存在\"塑料友情\",以显示彼此的亲密)\" 是对G项However,\"plastic friendly sentiments\" is sometimnes used as a kind of joke.(然而,\"塑料友情\"有时被用作一种玩笑)的举例说明,符合题意。故选G。 这是一篇说明文。文章介绍何为\"塑料友情\"。 关于选句填空的做题步骤:
步骤一:快速浏览一遍备选答案,先确定哪个选项适合放在文章的什么位置。通常在以
第14页,共22页
下位置:标题,句首,句中,句尾。不同位置的句子有不同的特征。 步骤二:快速浏览文章,确定文章体裁,抓住文章结构。 步骤三:分析篇章结构,找出各段的主题句或主旨大意。
步骤四:注意各选项中出现的句子衔接手段,寻找句中衔接标志词。 步骤五:区分相似项。
16.【答案】
【小题1】C 【小题2】D 【小题3】B 【小题4】B 【小题5】A 【小题6】C 【小题7】D 【小题8】D 【小题9】A 【小题10】B 【小题11】B 【小题12】C 【小题13】A 【小题14】D 【小题15】C 【小题16】D 【小题17】A 【小题18】B 【小题19】A 【小题20】C
【解析】(1)C.考查形容词及语境理解。A.eager急切的;B.simple简单的;C.essential必要的;D.usual通常的。句意:驾驶技术在当时并不像现在这样被认为是必不可少的--人们,尤其是年轻人,不会自动拥有汽车。根据后半句\"as they are now\"可知,在作者二十岁的时候,那时的驾驶技术没有现在有必要性。故选C。
D.考查副词及语境理解。A.Besides此外;B.Therefore因此;C.Instead而不是;D.Still(2)
仍然。句意:不过,会开车还是很有用的。根据后半句\"knowing how to drive could be useful.\"可知,前后句之间为转折关系。故选D。
(3)B.考查动词及语境理解。A.help帮助;B.teach教;C.assist协助;D.guide引导。句意:我父亲说他会教我。根据上文\"It was suggested that it was time I learned to drive.\"可知,文章作者主要讲述自己学车,所以这里指作者父亲说他会教作者驾驶汽车。故选B。
(4)B.考查动词及语境理解。A.replaced代替;B.mistaken弄错;C.used使用;D.blamed指责。句意:在我误把油门当成刹车,差点把他的车撞到石墙上之后,这个驾驶学习计划就悄悄放弃了。根据后半句\"and almost crashed his car into a stone wall,\"可知,作者错把油门当成刹车。故选B。
A.考查动词及语境理解。A.dropped落下,B.finished完成;C.done做;D.banned(5)放弃;禁止。句意:在我误把油门当成刹车,差点把他的车撞到石墙上之后,这个驾驶学习计划就悄悄放弃了。根据下一句\"No tears shed by me.\"可知,父亲教作者驾驶学习计划被
第15页,共22页
放弃了。故选A。
(6)C.考查名词及语境理解。A.plan计划;B.crash坠毁;C.attempt尝试;D.mistake错误。句意:我的第二次尝试是在19年。这里指作者第二次尝试学习驾驶汽车。故选C。
(7)D.考查动词及语境理解。A.suffered遭受;B.insisted坚持;C.encouraged鼓励;D.enjoyed喜欢。句意:三次之后--我欣喜而兴奋地享受着,好男友却咬紧牙关,汗流浃背地忍受着--他放弃了。根据后半句\"with delight and excitement\"可知,作者享受着学习驾驶的过程。故选D。
(8)D.考查动词短语及语境理解。A.carried on继续进行;B.gave out分发;C.carried out执行;D.gave up放弃。句意:三次之后--我欣喜而兴奋地享受着,好男友却咬紧牙关,汗流浃背地忍受着--他放弃了。根据下一句\"Again,no ____(9)shed.\"可知,这位好男友最终也放弃了。故选D。
(9)A.考查名词及语境理解。A.tears眼泪;B.frowns皱眉;C.smiles微笑;D.sweats汗水。句意:再一次,没有眼泪流下来。根据上文\"No tears shed by me.\"可知,这里为原词再现。指作者再次没有流泪。故选A。
B.考查动词及语境理解。A.drive驾驶;B.own拥有;C.start开始;D.provide提供。(10)
句意:我没有足够的钱买车,何必担心呢?根据下一句\"so why worry?\"可知,作者安慰自己买不起车,不会开车没有必要担心。故选B。
B.考查名词及语境理解。A.friend朋友;B.partner伙伴;C.lesson教训;D.experience(11)
经验。句意:我有一个人生伴侣--格雷姆--还有一个孩子。根据后半句\"and a baby.\"可知,作者结婚生子了,所以是有了人生伴侣。故选B。
(12)C.考查动词及语境理解。A.attacked袭击;B.bit咬;C.included包括;D.fed喂养。句意:这些动物包括芬恩狗,一只友好的爱尔兰猎狼犬。根据上一句\"We were living on a farm with some animals and birds.\"可知,农场里的动物包括芬恩狗。故选C。 (13)A.考查动词及语境理解。A.caught抓住,卡住;B.connected连接;C.fixed修理;D.broken打破。句意:有一天,狗狗芬恩试图跳过铁丝网,结果它的后腿被铁丝网夹住了。根据下一句\"Graeme went out with the wire clippers (剪子) to cut it loose,\"可知,狗的后腿被铁丝网夹住了。故选A。
(14)D.考查名词及语境理解。A.hurry匆忙;B.flash闪现;C.rush匆忙;D.panic惊慌。in a panic惊慌失措地。句意:格雷姆带着断线钳出去剪断绳子,芬恩惊慌失措地抓住最近的支撑物,那就是格雷姆的头。根据上一句\"One day,Finn the Dog tried to jump a wire fence and got its back legs ____(13)in the wire.\"可知,当时的狗因为被卡住,所以惊慌
第16页,共22页
失措。故选D。
(15)C.考查形容词最高级及语境理解。A.greatest最伟大的;B.strongest最强壮的;C.nearest最近的;D.easiest最早的。句意:格雷姆带着断线钳出去剪断绳子,芬恩惊慌失措地抓住最近的支撑物,那就是格雷姆的头。根据后一句\"which was Graeme's head.\"可知,狗惊慌失措地抓住最近的支撑物,结果抓到了格雷姆的头。故选C。 (16)D.考查动词及语境理解。A.recreated再创造;B.reached到达;C.replaced代替;D.released释放。句意:格雷姆剪完铁丝网,放了芬恩,然后自己开车去了20英里外的医院,血流如注。根据上半句\"Graeme finished wire-clipping,\"可知,格雷姆剪完铁丝网,释放了狗芬恩。故选D。
(17)A.考查名词及语境理解。A.professional专业人员;B.professor教授;C.driver司D.assistant助手。机;句意:这一次,我请了一位意志坚强的专业人士。根据后半句\"with nerves of steel.\"可知,作者最终请了专业人士教自己学车。故选A。
(18)B.考查动词及语境理解。A.examining检查;B.testing测试;C.checking核对;D.settling安顿。句意:当我测试这些神经紧张时,他嚼口香糖嚼得很快。根据后半句\"those nerves\"可知,这里指测试神经紧张程度。故选B。
A.考查动词及语境理解。A.slowed放慢;B.fastened固定;C.quickened变快;D.began(19)
开始。句意:当我做得好的时候,嚼口香糖的速度就会减慢。根据上文\"When I was ____(18)those nerves,he chewed gum(口香糖)very fast.\"可知,这里与fast相对应。指作者驾驶得好的时候,教作者的专业人士嚼口香糖的速度会减慢。故选A。 (20)C.考查名词及语境理解。A.attitudes态度;B.ways方法;C.directions方向;D.developments发展。句意:这些天,我的学习目标是在其他方向,如驾驶摩托艇和电锯。根据下文\"such as driving a motorboat and chainsawing.\"可知,这里指作者的学习目标转移到其他方向。故选C。
本文是一篇记叙文。文章主要讲述了作者自己学习驾驶的经历。 完形填空题的命题趋势 解题步骤:
1.通读全文,理解大意。重视首句信息,跳过空格,浏览全文,从整体上感知全文,理解文章大意,这是解题的基础。
2.瞻前顾后,避难就易。在理解文章大意的情况下,结合各选项的意义和用法,遵循先易后难的原则,先解决那些自己有把握的问题。对少数难题,暂时跳过,或许在上文中难以判断的题在下文中就有暗示或者明显的提示,或许一个在前面不能解答的题在填出了另一空后会令你豁然开朗。
第17页,共22页
3.复读全文,解决残敌。借助已经补全的空格,对全文有了更清楚的理解,可以集中解决所遗留的少数疑难问题。
4.再次复读,弥补疏漏,全部做好后,务必要结合自己选择的答案重新阅读短文内容,确保全文文意连贯。
36.【答案】【小题1】widely
【小题2】who/that 【小题3】products 【小题4】and 【小题5】beyond 【小题6】various/varied 【小题7】donating 【小题8】opened 【小题9】greatest 【小题10】inspired
widely.考查副词。【解析】(1)句意:去年,通过我的认证有机护肤产品线KORA organic,我有幸与广受欢迎的女商人和影响力人士薇娅女士合作,她正在帮助塑造中国电子商务 的未来。分析句子结合句意可知,此处修饰动词beloved,应用副词修饰动词,故填widely。who/that.考查定语从句。(2)句意:去年,通过我的认证有机护肤产品线KORA organic,我有幸与广受欢迎的女商人和影响力人土薇娅女士合作,她正在帮助塑造中国电子商务的未来。分析句子结构可知,空处引导一个定语从句,先行词为\"businesswoman and influencer\"即薇娅,指人,从句缺少主语,可以用关系代词who或that代替先行词,作从句的主语,引导从句,故填who/that。
(3)products.考查名词。句意:在她的直播节目中,她通过平台向数以千万计的粉丝推荐从面条、衣服到电动汽车的产品,这比许多实际的公司产生的税收要高。由句意可知,她推荐的产品很多,名词product应用复数形式,故填products。
(4)and.考查连词。句意:在她的直播节目中,她通过平台向数以千万计的粉丝推荐从面条、衣服到电动汽车的产品,这比许多实际的公司产生的税收要高。空前后的名词noodles和clothes为并列关系,应用连词and连接,故填and。
(5)beyond.考查介词。句意:但我对薇娅的敬佩不仅仅限于商业。上文提到薇娅在商
第18页,共22页
业领域非常优秀,结合下文内容作者提到佩服薇娅把人生中其他的角色也做到完美平衡,可知,作者对薇娅的敬佩\"超出\"了商业部分,所以用介词beyond(超出),此处表示\"不仅仅\",故填beyond。
(6)various/varied.考查形容词。句意:她是一位母亲和慈善倡导者,在她的一生中完美地平衡了所有这些不同的角色。分析句子可知此处应用形容词修饰名词roles,由句意可知名词roles指代的是\"母亲\",\"慈善倡导者\"和\"商人\"这些不同的角色,vary的形容词为\"various'\"和\"varied\",故填various/varied。
(7)donating.考查现在分词。句意:此外,薇娅最大限度地发挥自己的能力和影响力,帮助更多的人,在今年夏天中国洪灾后向当地红十字会捐赠了30多万美元,并为中国农村地区18所小学的建设做出了贡献,其中第一所小学于去年开学。分析句子可知已有谓语maximizes,所以donate应用非谓语动词形式,根据句意可知,donate 与主语薇娅之间为主动关系,应用现在分词表主动,作状语,故填donating。
(8)opened.考查时态。句意:此外,薇娅最大限度地发挥自己的能力和影响力,帮助更多的人,在今年夏天中国洪灾后向当地红十字会捐赠了30多万美元,并为中国农村地区18所小学的建设做出了贡献,其中第一所小学于去年开学。分析句子结构可知,空处为句子的谓语,由时间状语last year可知事情发生在过去,时态应用一般过去时,动词应用过去式,故填opened。
(9)greatest.考查形容词最高级。句意:薇娅曾经说过:\"最大的商业价值是为他人创造价值。\"由句意和the可知,此处形容词应用最高级形式,表示\"最大的\"商业价值。故填greatest。
inspired.考查被动语态。(10)句意:她的影响力和她脚踏实地的精神深深地鼓舞了我。由句意和by可知,我\"被鼓舞\",主语I与动作inspire之间为被动关系,动词应用被动语态结构be done,故填inspired。
本文是一篇说明文。作者在文章中介绍了广受欢迎且具有影响力的主播薇娅女士,她在各领域的成功让作者深受鼓舞。
语法填空考查学生英语综合知识的运用,做题时要首先明确短文大意,从词语搭配,固定句型,语法,时态等方面综合考虑,结合上下文语境找出正确答案。
37.【答案】Dear Alex,
I hope you had a safe journey home.I am writing to say that I'm sorry for not giving you back the book Contemporary American Literature,which I borrowed from you last term.【高分句型一】(表达歉意)
第19页,共22页
Interested in American literature as I have long been,the coming college entrance examination has left me no time to indulge my passion.【高分句型二】(说明原因) To be honest,I barely finished the book several days ago.I will mail it to you tomorrow and hopefully,it will reach you next Friday.(告知归还事宜)
Sorry again for all the trouble I have caused.Best wishes! Yours, Li Hua
【解析】高分句型一:I am writing to say that I'm sorry for not giving you back the book Contemporary American Literature,which I borrowed from you last term.
翻译:我写这封信是想说,我很抱歉没有把我上学期从你们那里借的《当代美国文学》一书还给你们。
分析:本句使用了which引导的非性定语从句。
Interested in American literature as I have long been,the coming college entrance 高分句型二:
examination has left me no time to indulge my passion.
翻译:我一直对美国文学感兴趣,即将到来的高考让我没有时间尽情享受我的激情。 分析:本句使用了as引导的让步状语从句的倒装。
这是一篇提纲作文,需要写的内容已经给出,但是写作时不要仅仅对要点进行生硬的翻译,而是要添加些内容,使文章看起来更充实,要组成一篇通顺连贯的短文,一定要谈谈自己的看法。需要注意紧扣文章主题,给出的要点都需要包括,缺一不可。写作时注意准确运用时态,上下文意思连贯,符合逻辑关系,不能出现文章脱节问题。尽量使用自己熟悉的单词句式,同时也要注意使用高级词汇和高级句型使文章显得更有档次。同时注意要求的字数,不要太多也不要太少。
38.【答案】Paragraph 1:
When Friday finally came,I had to admit that Cassie's Egg Force One looked pretty good.She had used a handkerchief to create a small parachute.It was tied to a basket that held soft packing peanuts and,in the center of it all,her egg.Cassie cast a queer look at me as if to declare war.The competition was on.My classmates carried their egg containers 【高分句型一】up three stadium steps and dropped them over the side wall.One by one.The egg broke,the owner out.Sighs and yells echoed.Soon the side walk was already dotted with egg shells from failed drops.(作者对于凯西装置的描述和比赛经过)
第20页,共22页
Paragraph 2:
By the fourth round,only Cassie and I were left.Taking a deep breath,I let go of my box.Then I raced down and got to the bottom before Cassie did.When I saw yolk and egg white seeping from the container,my heart sank.【高分句型二】Then I saw Cassie's basket lying beside mine,empty. \"My egg bounced out,\" she explained,pointing to a broken shell in the grass. \"I guess the pilot had an egg-jector seat,\" I offered.Cassie looked at me,and her glare softened.I grinned.She giggled. \"A tie,\" Mr.Beal announced.But we knew we'd won something more important than the Egg Drop Challenge.(作者和凯西比赛的结果以及感悟)
【解析】本文为记叙文。讲述了作者和好朋友凯西在\"落蛋挑战赛\"的鸡蛋设计上意见不一,发生了争吵。于是他们决定分开制作自己的鸡蛋保护装置。最终虽然他们的设计都失败了,但是重新获得了友谊。
高分句型一:Cassie cast a queer look at me as if to declare war. 译文:卡西奇怪地看着我,好像要宣战似的。 分析:这句话使用as if引导方式状语从句的省略句。
高分句型二:When I saw yolk and egg white seeping from the container,my heart sank. 译文:当我看到蛋黄和蛋清从容器里渗出时,我的心沉了下去。 分析:这句话使用when引导时间状语从句。 解题方法点拨
(1)品读原文。确定文章线索
每篇文章都有各自独特的写作思路,通过精读文章,找到该篇文章的写作线索。如是以时间为线索还是以空间为线索等这样有利于考生\"顺藤摸瓜(结尾)\"。 (2)仔细审题,明确续写要求
一般短文后面的\"注意\"都有对此类短文续写的具体要求,如词数使用几处标有下划线的关键词语。续写段落的首句提示,这样考生可以做到\"心中有数\"。 (3)回扣原文,揣摩续写思路
根据文章后面的要求,再次快速回读短文,抓住文章的思路结合段首的提示语最终确定续写段落的思路。同时结合文章画线词语提示,确定续写段落的内容。 (4)拟写草稿,修改错词病句
在确定了思路和内容之后。最关键的就是结合提示语或者文中画线的关键词拟写草稿。拟写时,注意句子结构的多样性,语言的丰富性,并通过句与句之间连接词的正确
第21页,共22页
使用,使上下文连贯。
第22页,共22页
因篇幅问题不能全部显示,请点此查看更多更全内容
Copyright © 2019- huatuo6.cn 版权所有 赣ICP备2024042791号-9
违法及侵权请联系:TEL:199 18 7713 E-MAIL:2724546146@qq.com
本站由北京市万商天勤律师事务所王兴未律师提供法律服务