您好,欢迎来到华拓科技网。
搜索
您的当前位置:首页2022年江苏省徐州市中考英语真题(含答案)

2022年江苏省徐州市中考英语真题(含答案)

来源:华拓科技网
… … … 线 … … … … ○ … … … …… … … 线 … … … … ○ … … … …

考试范围:xxx;考试时间:100 分钟;命题人:xxx 题号 得分 一

二 三 四 五 六 七 八 总分 注意事项:

1.答题前填写好自己的姓名、班级、考号等信息 … … ○ ○ … … … … … … … … 订 订

… … … … _ … :… … 号… 考 ○_ :○ … 级… 班 …… _ … :… … 名… 姓 装_ :装 校 … 学… … … … … … … ○ ○ … … … … … … … … 外 内 … … … … … … … … ○ ○ …

… … … …… ……2.请将答案正确填写在答题卡上

请点击修改第 I 卷的文字说明

评卷人 得分 1 .Which sign says “Turn left”?

A.

B.

C.

D.

2 .People usually ________ in the kitchen.

A .sleep B .chat C .cook D .study 3 .Today is much ________ than yesterday. Nice!

A .cool B .cooler C .coolest D .the coolest 4 .________ is our duty to make our country better and stronger.

A .It B .This C .That D .One 5 .—I love this T-shirt. ________ does it cost? —50 yuan. Why not try it on?

A .How long B .How often C .How old D .How much 6 .We need to guard ________ any possible danger around us.

A .for B .over C .with D .against 7 .I have the habit of ________ the unknown words in the dictionary or on the Internet. A .looking up B .looking for C .looking at D .looking after 8 .Dad sometimes goes to the supermarket with us ________ he hates going shopping. A .because B .so C .though D .if 9 .—Daniel has gone to Beijing on business. —Oh, I didn’t know. When ________?

试卷第 1页,共 11页

A .has he left B .was he leaving C .did he leave D .will he leave 10.Why does John act so ________? Look, he’s speaking faster, his face becomes redder and you can almost see fire in his eyes.

A .happily B .angrily C .calmly D .sadly 11.—Can we play games here?

—Better not. If you ________, please go to the open space there.

A .must B .can C .may D .will

… … … 线 … … … … ○ … … … …12.From my ________ on the top of the TV tower, I can have a perfect view of our city. A .tradition B .condition C .position D .situation 13.I ________ by aliens on my way home the other day. Do you believe me?

A .have attacked B .was attacked C .was attacking D .am attacked 14.—Are you going to Helen’s birthday party tomorrow? —________. I might have to work.

A .It depends B .Thank you C .Good idea D .With pleasure

15.Please read the poem on the right. Which word is the most suitable for ________?

A Spring MorningBy Meng Haoran This spring morning in bed I’m lying, Not to awake till birds are crying. After one night of wind and ▲ , How many are the fallen flowers? A .rains B .storms C .snows D .showers 评卷人 得分 阅读下面的短文,从短文后各题所给的 A 、B 、C 、D 四个选项中,选择最佳选项。

“Mum, please! Can I keep a pet dog or a cat?” Andrew asked.

Mum said nothing, but the next day, she got home with a bright goldfish swimming

around in a plastic bag.

“A fish. A ____ 16____ little fish. Not exactly my dream pet. It’s ____ 17____ ! Everyone has a pet dog,” Andrew complained. “Mum, I’ve got ____ 18____ against fish. They’re perfectly fine animals. But I want a pet that would do tricks and ____ 19____ me when I enter 试卷第 2页,共 11页

… ○※ ※… 题…※ ※…答 ※… ※订内 ※…※ 线… ※…※ 订…※ ※○ 装…※ ※…在 ※… ※…要 ※装※ 不… ※※… 请…※ ※… ○ … … … … 外 … … … … ○ … … … …

… … … 线 … … … … ○ … … … …

… … … 线 … … … … ○ … … … … my room. I need a pet that would show me love, like a gentle bark or a miaow.____20____, I’ve got a dead-eyed fish!”

“It’s the only pet that you can keep,” Mum ____21____. Andrew had no choice but to keep the goldfish. He put it in the tank and said, “I will name it Dog.” “Dog!” Andrew shouted. Suddenly, the goldfish stopped eating and swam over from the other side of the ____22____. It looked at Andrew, right up to the glass next to him. Andrew was ____23____. “Did it know its name was Dog? Was it coming to me when I … … ○ ○ … … … … … … … … 订 订 … … … … _ …:… …号 考… ○_ …:○ 级… 班 …_… : …… 名 …姓… 装_:装 校 …学… … … … … … … ○ ○ … … … … … … … … 外 内 … … … … … … … … ○ ○ … … …

… …… ……called? ____24____. Fish aren’t that smart. Are they?” Andrew waited for Dog to swim away again and ____25____ eating. Then he shouted again, “Dog!” It stopped eating at once and ____26____ over to Andrew. Maybe Dog wasn’t a stupid fish, after all.

Andrew started to train Dog to do tricks. After two weeks, Dog could swim in the shape of eight. After one month of practice, Dog could get back a little plastic ball by swimming under it and ____27____ it up to the top of the tank. Then Andrew could drop the ball ____28____ into the water. Dog was playing go-and-bring! Dog did more than the tricks. Whenever Andrew walked into the room, Dog would ____29____ swim up and give him a happy ____30____. Every time Andrew smiled down at Dog, he was pretty sure it smiled right back.

16.A .lovely B .stupid C .clever D .nervous 17.A .unlucky B .uncomfortable C .unimportant D .unfair 18.A .something B .anything C .everything D .nothing 19.A .greet B .respect C .protect D .lead 20.A .So B .Moreover C .Instead D .Otherwise 21.A .insisted B .added C .asked D .doubted 22.A .box B .cage C .tank D .bag 23.A .surprised B .unhappy C .excited D .scared 24.A .No problem B .No way C .No worry D .No hurry 25.A .forget B .avoid C .stop D .begin 26.A .ran B .swam C .walked D.jumped 27.A .pulling B .pushing C .taking D .turning 28.A .off B .away C .back D .out 29.A .never B .seldom C .sometimes D .always 30.A .bubble B .bark C .miaow D .touch

试卷第 3页,共 11页

评卷人 得分 9:05 a.m.

31.What’s the weather like when Simon, Nick and Ricky are chatting?

A .Sunny. B .Foggy. C .windy. D .Rainy. 32.What will they do this afternoon?

A .Play football. B .Go cycling. C .See a film. D .Go to the zoo. 33.What time will they meet?

A .At 2:45 p.m. B .At 2:55 p.m. C .At 3:00 p.m. D .At 3:05 p.m. 34.What docs Nick mean by saying “You are not alone!”?

A .I’m also a football fan. B .I’m also waiting. C .I’m also doing my homework. D .I’m also booking tickets.

Making a deer out of paper without cutting or using glue sounds impossible. But for Du Jialei, paper can be folded (折) into anything. There is no limit to his imagination.

Du, 23, is a student from Shanghai University. He won third place at the ninth IOIO (国 际折纸奥林匹克) in February this year. A total of 803 competitors from 59 countries and

试卷第 4页,共 11页

※※请※※不※※要※※在※※装※※订※※线※※内※※答※※题※※

… … … … ○ … … … … 外 … … … … ○ … … … … 装 … … … … ○ … … … … 订 … … … … ○ … … … … 线 … … … … ○ … … … …… … … 线 … … … … ○ … … … …

… … … 线 … … … … ○ … … … … areas took part in this year’s event.

Du discovered his interest in folding paper in his childhood. After Du went to college in 2017, he had enough time to take the hobby seriously. He learned folding from online teachers and experts. Later he copied patterns from books. He spent almost three years improving his basic skills by making copies of other artists’ designs. Then he made his own creations.

For Du, folding paper develops his ability to pay attention to both the bigger picture and … … ○ ○ … … … … … … … … 订 订 … … … … _ …:… …号 考… ○_ …:○ 级… 班 …_… : …… 名 …姓… 装_:装 校 …学… … … … … … … ○ ○ … … … … … … … … 外 内 … … … … … … … … ○ ○ … … … … …… ……the details. He is creative as he has been challenging himself to make original (原创的) works.

35.What place did Du win at the ninth IOIO?

A .1st place. B .2nd place. C .3rd place. D .4th place. 36.Before making his own creations, Du did plenty of learning and ________ work. A .designing B .cutting C .writing D .copying 37.What is the right order of Du’s experience? ① He took part in the ninth IOIO. ② He went to Shanghai University.

③ He discovered his interest in folding paper.

④ He worked hard to improve his basic skills in folding paper.

A .②③④① B .②④①③ C .③②④① D .③④②①

Flying cars: flying high and reaching for the sky!

Traffic jam is almost every driver’s headache. So it’s not surprising to see why the idea of turning cars into flying machines has been popular for years. The flying cars can be seen in a lot of science fiction novels and films. Now the idea may become a reality in the near future.

Basic information

● A flying car provides transport by both land and air.

● A few models of flying cars have already completed test flights. Advantages

● Reducing road traffic jams.

● Travelling across greater distances much faster than common cars. ● Saving space on the ground for parks and other public spaces. ▲ 试卷第 5页,共 11页

● Building an engine that is powerful enough to lift and fly the car for a long time. ● Creating a strong lightweight body so that the flying car can be used in any weather. ● Designing sky “roads” to manage the flow of traffic in the air. ● Making new traffic rules in the sky.

38.How many advantages does the material tell us about flying cars?

A .Two. B .Three. C .Four. D .Five. 39.Which word is the most suitable for ▲ ?

… … … 线 … … … … ○ … … … …A .Disadvantages. B .Possibilities. C .Contributions. D .Challenges. 40.What do we learn from the material?

A .People may drive flying cars in the near future. B .So far no flying cars have completed test flights. C .There are some rules against the use of flying cars. D .Flying cars can be used on land, in water and in the air. 41.What’s the main purpose of the material?

A .To explain how to make flying cars. B .To introduce flying cars. C .To show the importance of flying cars. D .To advertise for flying cars.

Peter loves baseball. Last summer, he helped coach a school baseball team. When he

first watched the team of 12-year-olds play baseball, his first impressions were not really positive.

One player often left as soon as they started losing. Another player paid too much attention to all their mistakes during the game. Other boys preferred to dig up the grass when they weren’t in the play. A lot of boys threw their baseball bats when they lost the catch. While their baseball skills improved over time with more practice, there were still

problems with their all-important character. The team had a long way to go. For example, some boys were hard on those who made mistakes. Instead of being supportive or encouraging, they blamed (责怪) each other.

Peter started one-on-one talks with each player to discuss things that he had noticed. Some were about skills like holding the bat up higher or opening their eyes when they were making a catch. But most were about staying positive and supporting each other.

Slowly things began to change. The boys began to take the duties for their play instead of blaming others for mistakes. They stayed optimistic even when losing. The team culture was improving.

试卷第 6页,共 11页

… ○※ ※… 题…※ ※…答 ※… ※订内 ※…※ 线… ※…※ 订…※ ※○ 装…※ ※…在 ※… ※…要 ※装※ 不… ※※… 请…※ ※… ○ … … … … 外 … … … … ○ … … … …… … … 线 … … … … ○ … … … …

… … … 线 … … … … ○ … … … … Players began encouraging each other, high-fiving and supporting teammates. Peter was especially pleased to see some of the boys taking leadership roles and having their own one-on-one talks with their teammates.

Peter doesn’t think he made huge progress in teaching the boys how to throw, catch or hit better, but he was pleased that their conversations around character led to something positive. Although the team still lost games, the players had stronger characters. Next season, their characters will be tested again.

… … ○ ○ … … … … … … … … 订 订 … … … … _ …:… …号 考… ○_:○ …级… 班 …_… : …… 名 …姓… 装_: 装 校 … 学… … … … … … …

○ ○ … … … … … … … … 外

内 … … … … … … … … ○ ○ … … … … …… ……42.When did Peter begin to help coach a school baseball team?

A .Last spring. B .Last summer. C .Last autumn. D .Last winter. 43.Paragraph 2 mainly tells us that the players had problems with their ________. A .baseball skills B .baseball bats C .characters D .training 44.What does the underlined word “optimistic” in Paragraph 5 mean?

A .精益求精的 B .吹毛求疵的 C .悲观的 D .乐观的 45.What can we infer from the passage? A .Peter’s efforts for the team work. B .The team will win the next season. C .The coach of the team wants to leave. D .They’ll be many fights among the boys.

请点击修改第 II 卷的文字说明 评卷人 得分 选用方框内的单词或词组填空,其中有一个单词或词组是多余的。

understand unless themselves steps turn out miss 46.Follow these small ________, and you can make a big difference to the Earth! 47.Victory won’t come to me ________ I go to it.

48.Not many people realize that helping others is helping ________.

49.Let’s begin where we stopped yesterday so that we won’t ________ any point. 50.“Barking dogs seldom bite. ” It means that some things may seem dangerous, but they

试卷第 7页,共 11页

often ________ not to be dangerous.

评卷人 得分 用括号中所给单词的正确形式填空,使短文完整、通顺。

This time yesterday, Mr Zhang ____51____ (celebrate) his ____52____ (ninety) birthday at home. He said this to his family____53____ (member): “Most people change houses during their lifetime, but I ____54____ (live) in this house since I was born. I’ve got

… … … 线 … … … … ○ … … … …three children and all of them were born in this house too. Most of the time it has ____55____ (be) a happy place. The street is very different from when I was young. At that time, there were no cars and all the children used to play in the road. Some children still do, but it’s not the same—you’ve got to be very careful nowadays with the traffic. None of the people who live in the street now are as ____56____ (old) as I am—many of them have died; others have moved to another area. I ____57____ (not go) out much now and I’m getting a bit deaf. But none of this is important. I’ve got my children and my grandchildren, and they are everything to ____58____ (I). ”

At the end of the party, on the dinner table, Mr Zhang’s daughter laid two big bowls of noodles which ____59____ (eat) up in a minute by the whole family. “Happy birthday!” Everyone said ____60____ (cheer) to Mr Zhang. 评卷人 得分 根据短文内容及首字母提示,写出所缺单词,使短文完整、通顺。

When people meet strangers, they often have small talks. These talks are a good way for

people to s____61____ hello. The talks cover many topics, such as weather, films, sports, TV shows o____62____ the latest news. But we should always keep it in mind that p____63____ subjects about money, age, and weight should be avoided. Besides, it’s better to ask

open-ended questions. If you ask, “Do you like our city?” They may say s________, “Yes” . If you ask, “What do you think of our city?” They will have more freedom in answering. This type of question also shows that you are interested in them. If you seem interested in

w____65____ people are saying, they will feel more comfortable talking with you. 评卷人 得分 试卷第 8页,共 11页

… ○※ ※… 题…※ ※…答 ※… ※订内 ※…※ 线… ※…※ 订…※ ※○ 装…※ ※…在 ※… ※…要 ※装※ 不… ※※… 请…※ ※… ○ … … … … 外 … … … … ○ … … … …

… … … 线 … … … … ○ … … … …

… … … 线 … … … … ○ … … … … 阅读短文,回答短文后的五个问题。

Chinese traditional painting and dance are two important parts of the art world. But what … … ○ ○ … … … … … … … … 订 订 … … … … _ …:… …号 考… ○_ :○ …级… 班 …_… : …… 名 …姓… 装_:装 校 …学… … … … … … … ○ ○ … … … … … … … … 外

内 … … … … …

… … … ○ ○ …

… … … …… ……about when they meet each other?

This year, a dance drama called Poetic Dance: The Journey ofa Legendary Landscape Painting (《只此青绿》) was shown on CCTV’s Spring Festival Gala. It became popular overnight.

According to CCTV, this poetic dance got the idea from the 900-year-old Chinese painting A Panorama ofRivers and Mountains (《千里江山图》). Created by Song Dynasty painter Wang Ximeng at about 18, the painting is amazing in its sweeping size, rich coloration and expressive details. It shows a Chinese blue-green landscape: “mountains and groupings of endless rise and fall between cloudless sky and rippling water” .

A The dance shows the Chinese traditional beauty of the painting. The dancers each had a different hairstyle, which looked like a mountain rock. B The clothes that they wore were shades of green and blue, which is also poetic show of the mountains and rivers. C When the dancers swayed beautifully, the audience seemed to be looking at the moving mountains and rivers. D More than a thousand years later, green mountains and rivers still wow people as they did long ago.

In recent years, more and more modern shows highlight Chinese traditional culture and have received warm welcome, especially among young people. They show _________ Chinese culture and are proud of it.

注:每题答案不超过... 5. 个词..

。 66.What does the underlined word “they” refer to in Paragraph 1? ___________________________________________________

67.In A Panorama ofRivers and Mountains, what colour is the Chinese landscape? ___________________________________________________ 68.What does the dancers’ hairstyle look like?

____________________________________________________

试卷第 9页,共 11页 69.In Paragraph 4, the sentence “Huge mountains and rivers are coming to life !” is missing. Where should we put it, A, B, C or D? ________ 70.Please fill in the blank in the last paragraph.

____________________________________________________

评卷人 得分 71.你校在课后服务活动中,根据学生的需求开设了丰富多彩的课程 (见下表) 。

… … … 线 … … … … ○ … … … …你选修了其中的一门,收获颇丰。你校英文报正在组织题为“Me and my after-class course” 的征文活动,请你写一篇短文投稿, 内容包括: 1. 你选修的课程; 2. 你学习该课程的经历;

3. 你的收获及感受。 ①运动 (Sports ) ②阅读 (Reading) ③手工 (DIY) ④绘画 (Painting) ⑤声乐 (Singing) ⑥ … … (自拟) 注意:

1. 词数 90 左右;

2. 短文中不得泄露个人信息;

3. 请按照如下格式在答题卡的相应位置作答。

Me and my after-class courseIn my school, there are many kinds of after-class courses. I choose ___________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________ 试卷第 10页,共 11页

… ○※ ※… 题…※ ※…答 ※… ※订内 ※…※ 线… ※…※ 订…※ ※○ 装…※ ※…在 ※… ※…要 ※装※ 不… ※※… 请…※ ※… ○ … … … … 外 … … … … ○ … … … …

… … … 线 … … … … ○ … … … …… … … 线 … … … … ○ … … … …

___ ___________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________ … … ○ ○ … … … … … … … … 订 订 … … … … _ …… : … 号考… ○ _○ : … 级… … 班_… : … … 名 … 姓… 装 _:装 校 … 学… … … … … … … ○ ○ … … … … … … … … 外 内 … … … … … … … … ○ ○ … … …

… …… ……试卷第 11页,共 11页

1 .B 【解析】

【详解】

句意:哪个标志上写着“向左转”?

考查常识。直行; 向左转; 向右转;环岛。根据图片可知,图片 B 意为“向左转” 。故选 B。 2 .C 【解析】

【详解】

句意:人们通常在厨房做饭。

考查动词辨析。sleep 睡觉;chat 聊天;cook 做饭;study 学习。根据“in the kitchen.”可知, 在厨房里应是做饭。故选 C。 3 .B 【解析】

【详解】

句意:今天比昨天凉爽多了。 真好!

考查形容词比较级。根据“than”可知此处需用形容词比较级。故选 B。 4 .A 【解析】

【详解】

句意:让我们的国家变得更好、更强大是我们的责任。

考查 it 作形式主语。固定句型 it’s+形容词/名词 (for sb.) to do sth.“做 … …对某人来说 … …” 。 “duty”是名词,“to make our country better and stronger.”是真正的主语,it 的句中作形式主语。 故选 A。 5 .D 【解析】

【详解】

句意:——我喜欢这件 T 恤。它要多少钱?——50 元。为什么不试穿一下呢?

考查特殊疑问句。How long 多长时间,对一段时间提问;How often 多久一次,对频率提问; How old 多大,对年龄提问;How much 多少钱,对价格提问。根据“50 yuan.”可知,此处是

答案第 1页,共 14页

提问价格,用 How much 。故选 D。 6 .D 【解析】

【详解】

句意:我们需要防范身边任何可能的危险。

考查介词辨析。for 为了;over 在 … … 之上;with 带有;against 反对。guard against“防止, 提防” ,是固定搭配,故选 D。 7 .A 【解析】

【详解】

句意:我有在字典或网上查生词的习惯。

考查动词短语。looking up 查阅;looking for 寻找;looking at 看着;looking after 照顾。根据 “the unknown words in the dictionary”可知是在字典里查单词。故选 A。 8 .C 【解析】

【详解】

句意:爸爸有时会和我们一起去超市,虽然他讨厌购物。

考查连词辨析。because 因为;so 因此;though 尽管;if 如果。根据“Dad sometimes goes to the supermarket with us...he hates going shopping. ”可知,尽管讨厌购物,还是和我们去超市,用 though“尽管” ,引导让步状语从句。故选 C。 9 .C 【解析】

【详解】

句意:——Daniel 去北京出差了。—— 哦,我不知道。他什么时候离开的?

考查动词时态。根据“Daniel has gone to Beijing on business.”可知,“离开”的动作发生在过去, 应用一般过去时,疑问句借助于助动词did ,故选 C。 10.B 【解析】

【详解】

句意:为什么约翰表现得如此愤怒? 看,他说话的速度更快了,他的脸变得更红了,你几

答案第 2页,共 14页

乎可以看到他的眼睛里有火。

考查副词辨析。happily 高兴地;angrily 生气地;calmly 平静地;sadly 悲伤地。根据“you can almost see fire in his eyes.”可知,此处是指为什么表现得如此愤怒。故选 B。 11.A 【解析】

【详解】

句意:——我们可以在这里玩游戏吗?——最好不要。如果必须的话,请去那里的空地。 考查动词辨析。must 必须;can 能够;may 可以;will 将要。根据“Better not.”可推测,此处 是指如果一定要玩,到那边的空地去。must“必须”符合语境。故选 A。 12.C 【解析】

【详解】

句意:从我在电视塔顶部的位置,我可以完美地看到我们的城市。

考查名词辨析。tradition 传统;condition 条件;position 位置;situation 形式,情况。根据“on the top of the TV tower,”可知,此处是要表示一个位置。故选 C。 13.B 【解析】

【详解】

句意:前几天我在回家的路上被外星人袭击了。 你相信我吗?

考查一般过去时的被动语态。根据时间状语“the other day”可知,本句是一般过去时;再根 据“by aliens”可知,此处是一般过去时的被动语态(was/were done) 。故选 B。 14.A 【解析】

【详解】

句意:——你明天要去海伦的生日聚会吗?——视情况而定。我可能不得不工作。 考查情景交际。It depends 视情况而定;Thank you 谢谢;Good idea 好主意;With pleasure 我很乐意。根据“I might have to work. ”可知,此处是指去不去聚会得视情况而定。故选 A。 15.D 【解析】

【详解】

答案第 3页,共 14页

句意:请读右边的诗。 哪个词最适合?

考查诗歌押韵。rains 雨;storms 风暴;snows 雪;showers 阵雨。根据诗歌末尾单词押韵的 原则,lying 和 crying 押韵;showers 和 flowers 押韵。故选 D。 16.B 17.D 18.D 19.A 20.C 21.A 22.C 23.A 24.B 25.D 26.B 27.B 28.C 29.D 30.A 【解析】

【导语】

本文讲述了 Andrew 想养宠物狗或猫,但妈妈只允许养金鱼,虽然不是 Andrew 的理想宠物, 但也给他带来了乐趣。 16.

句意:一条鱼。一条愚蠢的小鱼。

lovely 可爱的;stupid 愚蠢的;clever 聪明的;nervous 紧张的。根据下文“Maybe Dog wasn’t a stupid fish, after all. ”可知此处 Andrew 说这是一条愚蠢的鱼,故选 B。 17.

句意:这是不公平的!

unlucky 不幸的;uncomfortable 不舒服的;unimportant 不重要的;unfair 不公平的。根据 “Everyone has a pet dog,”可知 Andrew 认为每个人都有宠物狗,但是他只有一条鱼,所以他

答案第 4页,共 14页

认为这是不公平的,故选 D。 18.

句意:妈妈,我对鱼没什么意见。

something 某事;anything 任何事;everything 一切;nothing 什么都没有。根据“They’re perfectly fine animals.” (它们是非常好的动物) 可知此处 Andrew 对鱼是没有什么意见的,故选 D 。 19.

句意:当我进入我的房间时,它会向我打招呼。

greet 打招呼;respect 尊敬;protect 保护;lead 引导。根据“But I want a pet that would do tricks and...me when I enter my room”可知 Andrew 希望进入房间时有宠物来迎接他,故选 A。 20.

句意:然而,我得到的却是一条目光呆滞的鱼!

So 所以;Moreover 而且;Instead 相反;Otherwise 否则。根据上文可知 Andrew 想要一只狗, 但是最后得到的是鱼而不是狗,此处是暗含转折含义,故选 C。 21.

句意:“这是你唯一能养的宠物,”妈妈坚持说。

insisted 坚持;added 增添;asked 问;doubted 怀疑。根据“It’s the only pet that you can keep” 可知妈妈固执己见,故选 A。 22.

句意:突然,金鱼停止进食,从水箱的另一边游过来。

box 盒子;cage 笼子;tank 水箱;bag 包。根据“He put it in the tank”可知金鱼从水箱另一边 游过来,故选 C。 23.

句意:Andrew 很惊讶。“它知道自己叫狗吗?”

surprised 惊讶的;unhappy 不开心的;excited 激动的;scared 害怕的。根据“Did it know its name was Dog? Was it coming to me when I called?”可知 Andrew 对此感到很惊讶,故选 A。 24.

句意:不可能。

No problem 没问题;No way 不可能;No worry 不用担心;No hurry 不着急。根据“Fish aren’t that smart. Are they?”可知 Andrew 认为鱼没有那么聪明,故选 B。 25.

答案第 5页,共 14页

句意:Andrew 等着 Dog 再游一次,然后开始吃东西。

forget 忘记;avoid 避免;stop 停止;begin 开始。根据下文“It stopped eating at once”可知此 处是指鱼开始吃,故选 D。 26.

句意:它立刻停止进食,游向 Andrew。

ran 跑;swam 游;walked 走;jumped 跳。结合语境可知鱼是在水箱里游,故选 B。 27.

句意:经过一个月的练习,狗狗可以游到一个小塑料球下面,把它推到水箱的顶部,把它拿

回来。

pulling 拉;pushing 推;taking 带走;turning 转身。根据“by swimming under it and...it up to the top of the tank”可知鱼经过训练可以把塑料球推到水箱顶部,故选 B。 28.

句意:然后安德鲁就可以把球扔回水中。

off 离开;away 远离;back 返回;out 外出。根据“Then Andrew could drop the ball...into the water.” 结合语境可知 Andrew 把球扔回水里。故选 C。 29.

句意:每当 Andrew 走进房间,Dog 总是游上来,给他一个快乐的泡泡。

never 从不;seldom 几乎不;sometimes 有时候;always 总是。根据“Whenever”可推知金鱼 总是会游上来。故选 D。 30.

句意:每当 Andrew 走进房间,Dog 总是游上来,给他一个快乐的泡泡。

bubble 气泡;bark 吠叫;miaow 喵;touch 触摸。根据上文“a gentle bark or a miaow”可知 Andrew 想养狗或猫,因为想得到“bark”或“miaow”这样的迎接方式,但是他养了一条鱼,可知他得 到的迎接方式是“气泡” ,故选 A。 31.D 32.C 33.A 34.B 【解析】

【导语】

答案第 6页,共 14页

本文是关于三个人计划做什么的聊天信息。 31.

细节理解题。根据“but it’s raining outside”可知外面在下雨,故选 D。 32.

细节理解题。根据“Why not see an action film at Sunshine Cinema...Agreed...All agreed”可知下 午他们去看电影,故选 C。 33.

细节理解题。根据“Meet you two at the cinema entrance at 2:55”以及“Let’s make it 10 minutes earlier.”可知提前十分钟见面,也就是 2 点 45 分,故选 A。 34.

推理判断题。根据“What are you up to? I’m waiting!” (你在做什么?我等着呢!) 可推知此处 Nick 是告诉 Simon 他也一样,也在等着,故选 B。 35.C 36.D 37.C 【解析】

【导语】

本文主要讲述了杜佳磊的折纸兴趣以及取得的成绩。 35.

细节理解题。根据“He won third place at the ninth IOIO (国际折纸奥林匹克) in February this year.”可知,杜佳磊在国际折纸奥林匹克比赛中获得第三名。故选 C。 36.

细节理解题。根据“He learned folding from online teachers and experts. Later he copied patterns from books.”可知,在创作之前,杜佳磊做了大量的学习和临摹工作。故选 D。 37.

细节理解题。根据“Du discovered his interest in folding paper in his childhood.”可知,先发现对 折纸感兴趣,即③;根据“After Du went to college in 2017, he had enough time to take the hobby seriously.”可知,杜佳磊上大学后有了更多时间去对待这个爱好,即②;根据“He learned folding from online teachers and experts. Later he copied patterns from books. He spent almost three years improving his basic skills by making copies of other artists’ designs. Then he made his

答案第 7页,共 14页

own creations.”可知,杜佳磊做了大量的学习和临摹工作来提高自己的基本技能,即④;根 据“He won third place at the ninth IOIO (国际折纸奥林匹克) in February this year.”可知,参加 第九届国际折纸奥林匹克,并获得第三名,即① 。所以正确的顺序为:③②④① 。故选 C。 38.B 39.D 40.A 41.B 【解析】

【导语】

本文主要介绍了飞行汽车的相关信息。 38.

细节理解题。根据“●Reducing road traffic jams ●Travelling across greater distances much faster than common cars ● Saving space on the ground for parks and other public spaces”可知有三个优 点,故选 B。 39.

推理判断题。根据“●Building an engine that is powerful enough to lift and fly the car for a long time; ●Creating a strong lightweight body so that the flying car can be used in any weather; ●Designing sky “roads” to manage the flow of traffic in the air ; ●Making new traffic rules in the sky” (制造一个足够强大的发动机,可以长时间提升和驾驶汽车、打造结实轻盈的车身,让 飞车可以在任何天气下使用、设计空中“道路”以管理空中交通流、制定空中新交通规则) 可 推知这些都是挑战,故选 D。 40.

细节理解题。根据“The flying cars can be seen in a lot of science fiction novels and films. Now the idea may become a reality in the near future.”可知飞行汽车可以在很多科幻小说和电影中 看到。现在这个想法可能在不久的将来成为现实。所以 A 选项“在不久的将来,人们可能会 驾驶飞行汽车。”符合文意,故选 A。 41.

推理判断题。根据“A flying car provides transport by both land and air.”以及通读全文可知,文 章主要是介绍了飞行汽车的相关信息,故选 B。 42.B

答案第 8页,共 14页

43.C 44.D 45.A 【解析】

【导语】

本文主要讲述了 Peter 执教的一所棒球队的成长历程。 42.

细节理解题。根据“Last summer, he helped coach a school baseball team.”可知,去年夏天 Peter 开始帮助指导学校棒球队。故选 B。 43.

推理判断题。根据“One player often left as soon as they started losing. Another player paid too much attention to all their mistakes during the game. Other boys preferred to dig up the grass when they weren’t in the play. A lot of boys threw their baseball bats when they lost the catch.”可 推理出,第二段主要告诉我们球员的性格有问题。故选 C。 44.

词句猜测题。根据“The boys began to take the duties for their play instead of blaming others for mistakes. They stayed optimistic even when losing. The team culture was improving. ”可知,团队 文化正在改善,可推测出此处是指即使输了,还是保持“乐观的” 。故选 D。 45.

推理判断题。通读全文可知,尤其是最后一段“Peter doesn’t think he made huge progress in teaching the boys how to throw, catch or hit better...the players had stronger characters. Next season, their characters will be tested again. ”可知,此处是在描述 Peter 为团队工作所做的努力。 故选 A。 46.steps 47.unless 48.themselves 49.miss

50.are understood 【解析】 46.

答案第 9页,共 14页

句意:按照这些小步骤,您可以为地球带来巨大的改变!“these”后跟名词复数,备选词 steps“步 骤”符合语境。故填 steps。 47.

句意:胜利不会向我走来,除非我走向胜利。句子前后是条件关系,除非走向胜利,否则胜 利不会向我走来,用 unless“除非”引导条件状语从句。故填 unless。 48.

句意:没有多少人意识到帮助别人就是帮助自己。根据“helping others is helping... ”和备选词 可知,此处是指帮助别人就是帮助自己。themselves“他们自己”,反身代词与主语“many people” 保持一致。故填 themselves。 49.

句意:让我们从昨天停下来的地方开始,这样我们就不会错过任何一点。空前有“won’t”, 其后跟动词原形。备选词 miss“错过”符合语境。故填 miss。 50.

句意:“吠犬不咬人。” 这意味着有些事情可能看起来很危险,但它们通常被理解为不危险。 根据“they often...not to be dangerous.”和备选词可知,此处是指被理解为不危险。主语“they” 和动词“understand”之间是被动关系,需用被动语态。结合题干可知,本句是一般现在时, 主语“they”是复数,be 动词用 are;understand 的过去分词为 understood。故填 are understood。 51.was celebrating 52.ninetieth 53.members 54.have lived 55.been 56.old 57.don’t go 58.me 59.were eaten 60.cheerfully 【解析】

【导语】

本文主要介绍了张先生的九十大寿情况。

答案第 10页,共 14页

51.

句意:昨天的这个时候,张先生正在家里庆祝他的九十大寿。根据“This time yesterday”可知 句子时态是过去进行时:was/were doing,主语是单数,be 动词用 was,故填 was celebrating。 52.

句意:昨天的这个时候,张先生正在家里庆祝他的九十大寿。描述生日时,应用序数词,故 填 ninetieth。 53.

句意:他对家人说。member“成员” ,可数名词,老人的家庭成员不止一个,应用复数,故 填 members。 54.

句意:大多数人一生都会换房子,但我从出生起就一直住在这所房子里。根据“since”可知主 句是现在完成:have/has done ,主语是 I ,助动词用 have ,故填 have lived。 55.

句意:句意:大多数时候,它是一个快乐的地方。根据“has”可知句子是现在完成时,动词 用过去分词形式,故填been。 56.

句意:现在住在这条街上的人没有一个和我一样老。as...as“和 … … 一样” ,中间用形容词副 词原级,故填 old。 57.

句意:我现在不常出去,而且我有点聋了。根据“now”可知句子是描述现在的一般性情况, 用一般现在时,主语是第一人称,助动词用 do 。故填 don’t go。 58.

句意:但这些都不重要。我有我的孩子和孙子,他们就是我的一切。I 是主格,此处位于介 词 to 后,应用宾格形式 me ,故填 me。 59.

句意:晚会结束时,张的女儿在饭桌上放了两大碗面,一家人一会儿就吃完了。分析句子可 知 noodles 和 eat 之间是被动关系,结合语境可知句子是一般过去时,所以应用一般过去时 的被动语态:was/were done 。主语是复数,be 动词用 were ,故填 were eaten。 60.

句意:“生日快乐!”大家都高兴地对张先生说。分析句子可知此处应用副词修饰动词,cheer

答案第 11页,共 14页

的副词为 cheerfully 。故填 cheerfully。 61.(s)ay 62.(o)r 63. (p)rivate .(s)imply 65.(w)hat 【解析】 【导语】

本文主要讲述了当人们遇到陌生人时,针对不同群体如何进行简短的交谈。 61.

句意:这些谈话是人们打招呼的好方式。根据“These talks are a good way for people to...hello” 结合首字母提示可知,此处是指打招呼,say hello 符合语境,空前有不定式,动词用原形, 故填(s)ay。 62.

句意:谈话涉及很多话题,如天气、电影、体育、电视节目或最新的新闻。根据“such as weather, films, sports, TV shows...the latest news.”结合首字母可知,此处是在表示列举,or 符合语境, 故填(o)r。 63.

句意:但是我们应该记住,关于金钱、年龄和体重的私人话题应该避免。根据“money, age, and weight should be avoided”可知金钱、年龄和体重都是隐私,private“私人的” ,形容词作定语, 故填(p)rivate。 .

句意:他们可能会简单地说:“是的” 。分析结构可知空处应用副词修饰动词,结合首字母提 示应填 simply“仅仅”符合语境,故填(s)imply。 65.

句意:如果你对别人说的话感兴趣,他们会觉得和你交谈更舒服。分析句子可知此处是宾语从句,连接词在从句中作宾语,what 符合,故填(w)hat。 66.Chinese traditional painting and dance. 67.Blue-green. 68.A mountain rock.

答案第 12页,共 14页

69.D 70.interest in 【解析】 【导语】

本文主要以《只此青绿》为例阐述近年来越来越多的中国传统文化节目受到了热烈欢迎,尤 其是在年轻人中。他们对中国文化很感兴趣,并为此感到自豪。 66.

根据“Chinese traditional painting and dance are two important parts of the art world”可知中国传 统绘画和舞蹈是艺术世界的两个重要组成部分,所以此处的 they 指的是“传统绘画和舞蹈”。 故填 Chinese traditional painting and dance. 67.

根据“It shows a Chinese blue-green landscape”可知它展现了中国的蓝绿色景观,故填 Blue-green. 68.

根据“The dancers each had a different hairstyle, which looked like a mountain rock.”可知舞者们 每个人都有不同的发型,看起来像一块山石。故填 A mountain rock. 69.

“Huge mountains and rivers are coming to life !”表示“巨大的山脉和河流正在恢复生机!” ,结 合“When the dancers swayed beautifully, the audience seemed to be looking at the moving mountains and rivers.” (当舞者优美地摆动时,观众似乎在看移动的山川。) 可知应该放在 D 处。故填 D。 70.

根据“have received warm welcome, especially among young people”可知中国传统文化在年轻 人中受到了热烈欢迎,再结合“show”可知应该是指感兴趣。show interest in“对 … …感兴趣”。 故填 interest in。 71.例文

Me and my after-class course

In my school, there are many kinds of after-class courses. I choose the course of DIY. DIY literally means making things by hand.

My first assignment was to use the colored bubble mud commonly used by primary school

答案第 13页,共 14页

students now, paste a colored blessing on the small board, and then make a frame with colored wool. Because I think everyone has a different understanding of happiness. I made a word Fu into color. It’s quite a test of a person’s patience to do some simple handicrafts, such as cross stitch, folding thousand paper crane...

Through this study, I learned that we can make handmade in many ways. Waste beverage bottles, wool, ice cream sticks and so on can become raw materials for handmade. We can create our own satisfactory works through our own imagination. 【解析】

【详解】

1.题干解读:本文是一篇材料作文。以“Me and my after-class course”为主题,结合所给要点 提示写一篇作文。

2.写作指导:本文时态采用一般现在时和一般过去时行文;人称以第一人称和第三人称为主。 写作时先从表格里选择一个课外课程,之后再根据三个要点展开叙述。文章要确保语句通顺, 无单词语法错误。

答案第 14页,共 14页

因篇幅问题不能全部显示,请点此查看更多更全内容

Copyright © 2019- huatuo6.cn 版权所有 赣ICP备2024042791号-9

违法及侵权请联系:TEL:199 18 7713 E-MAIL:2724546146@qq.com

本站由北京市万商天勤律师事务所王兴未律师提供法律服务