您好,欢迎来到华拓科技网。
搜索
您的当前位置:首页2020年广东省东莞中考英语试卷(附答案与解析)

2020年广东省东莞中考英语试卷(附答案与解析)

来源:华拓科技网
---- ------------在 ___---------------------__此__________号生--------------------- 考__卷_ _ _ _ _ _________ _ _ ---------------------_ __上______________名__姓___ _--------------------- _ _答 ____________---------------------_校题学业毕---------------------无--------------------效------------绝密★启用前

2020年广东省东莞市初中学业水平考试

英 语

一、语法选择(本大题10小题,每小题1分,共10分。)

通读下面短文,掌握其大意,然后在各小题所给的四个选项中,选出一个最佳答案将其字母编号填写在题号前的括号内。

I was a teacher at a kindergarten three years ago in the city of Atlanta. One day, a little boy ran fast on the playground. Then I saw him 1 to a little girl and she fell down.

Like many other common stories, the story 2 go on like this. The girl began to cry, but the little boy just looked at the little girl 3 . Then the girl ran to me and complained about the boy.

She would ask me 4 the boy.

Then let me tell you what 5 next. The little boy laid himself down on the floor quickly. Then 6 stood up and walked to the lite girl. He pulled 7 the little girl and said, “I’m sorry. It seemed that we knocked into each other. I hope it didn’t hurt you.” The little girl looked surprised, 8 she still stood up and said, “Oh sorry!” Then they walked away.

9 surprised I was when I saw what the boy did! Though he was just 10 little boy, he stopped a bad result from happening in a very simple way. The wisdom(智慧) of children always surprised me. 1. A. knock B. knocks C. knocked D. to knock 2. A. will B. would C. won’t D. wouldn’t 3. A. quiet

B. quietly

C. quieter

D. more quietly 4. A. punish B. punishing C. punished D. to punish 5. A. happens B. is happening C. happened D. has happened 6. A. himself B. him C. he D. his 7. A. out B. in

C. up D. down 8. A. and

B. though

C. so

D. but

英语试卷 第1页(共22页)

9. A. How B. What C. What a D. What an 10. A. a

B. an

C. the

D. /

二、完形填空(本大题10小题,每小题1分,共10分。)

通读下面短文,掌握其大意,然后在各小题所给的四个选项中,选出一个最佳答案将其字母编号填写在题号前的括号内。

My dad left my family when I was 6 years old. I had to live with my mom from then on. As a single mother, my mom had to work for 11 of us in the city. She worked hard to 12 our rent(房租) and my school. As a result, there wasn’t much money left for 13 things.

One day, my best friend 14 me to his birthday party. My mom had just paid the rent and we didn’t have much money left, so I could not afford a 15 . I just brought a birthday card. I was old enough to understand, but still felt sad.

To show my 16 , I arrived at my friend’s house early. My friend’s mom knew my family’s predicament(窘境), so she took me to a room 17 and showed me some new toys. She let me 18 one and write my name on it. I was 19 and touched by her kindness.

I’m 37 now. 20 my mom is no longer single and our family isn’t poor anymore, I am still grateful to my friend’s mom for what she did. That act had a big influence on me. 11. A. all

B. both C. either D. neither 12. A. look for B. send for C. ask for D. pay for 13. A. other B. another C. others D. the other 14. A. sent B. invited C. took D. brought 15. A. gift

B. book C. house

D. card 16. A. politeness B. sadness C. happiness D. business 17. A. hardly B. secretly

C. seriously D. sadly 18. A. pick out B. point out C. put out

D. look out 19. A. worried B. scared C. surprised D. bored 20. A. But

B. Because

C. Although

D. So

三、阅读理解(本大题共20小题,每小题2分,共40分。)

英语试卷 第2页(共22页)

从每小题所给的四个选项中,选出能回答所提问题或完成所给句子的最佳答案.将其字母编号填写在题号前括号内。

A

A new waste-sorting policy came out in Shanghai on July 1, 2019. How do people in Shanghai sort their waste? Let’s look at the pictures.

英语试卷 第3页(共22页)

21. How many kinds of waste do people sort in Shanghai? A. Three.

B. Four.

C. Five.

D. Six.

22. We should put unwanted books in the ________ bin. A. recyclable

B. dangerous

C. wet

D. dry

23. Which of the following should be put in the wet bin? A. Plastic bottles.

B. Paper cups.

C. Fruit

D. Shells.

24. The following is a kind of recyclable paper EXCEPT ________. A. newspapers

B. magazines C. books

D. postcards

英语试卷 第4页(共22页)

---- ------------25. The passage mainly tells us ________. 在A. how to sort waste

B. how to use recyclable things ---------------------C. what to do with the dry waste

D. what kind of waste is dangerous

B

_Many people dream of traveling into outer space. However, spending too much time in ___此_---------------------space may cause health problems, according to NASA. That’s why astronauts shouldn’t spend ____more than six months on the International Space Station(ISS) at a time.

____Muscle(肌肉) and bone loss

__号In a weightless environment, astronauts don’t need to use their muscles to support 生 卷考___ _ _ _ _ _________ _ ---------------------themselves, so their muscles start shrinking. To keep their muscles strong, astronauts need to exercise about 2 hours each day on the ISS.

Sleep disorder(混乱)

_ _ 上In space, the sun rises every 90 minutes. It is hard for astronauts to get used to this light-________________名__姓___ _---------------------dark cycle when they sleep. Also, they need to sleep in a sleeping bag that is fixed to a wall, and it is uncomfortable.

Astronauts now have individual sleeping pods(分离仓) that help shut out some of the _ _答 ___________---------------------light. Sill, studies have found that most astronauts only sleep about six hours each night, even though they should have eight and a half hours.

Brain changes

Scientists have found that the position of the brain changes during spaceflight. It can affect __题校学业毕---------------------how the brain deal with how we see, stay balanced and move around. That’s why some astronauts can’t control their movement and balance after returning to the Earth. Scientists have also found that astronauts may get used to this change after going on more spaceflights. But 无they still need to do more research.

--------------------26. According to the passage, astronauts may have the following health problems EXCEPT ________. A. bone loss

B. brain changes

C. sleep disorder D. headache

效27. Astronauts may have muscle problems after returning to the Earth because ________.

------------英语试卷 第5页(共22页)

A. they seldom walk while in space B. they are too busy to exercise in space

C. they don’t have enough room to exercise in space

D. they don’t need to use their muscles to support themselves in space 28. Astronauts sleep in individual sleeping pods to ________. A. stay warm at night B. shut out light C. enjoy a quiet place

D. avoid moving around

29. The underlined word “shrinking” in the second paragraph means ________. A. 萎缩

B. 改变

C. 消失

D. 膨胀

30. The best title of this passage is ________. A. Sleep Disorder in Space

B. Brain Changes in Space C. Muscle and Bone Loss in Space

D. Health Problems in Space C

Do you know a saying about the swan feather(天鹅羽毛)?

This saying comes from a historic book called Lu Shi. According to the story, a Tang Dynasty official(唐朝) in Yunnan wanted to show his respect to the emperor. He sent a man named Mian Bogao to bring some gifts to the emperor. One of the gifts was a beautiful swan, and it was a very valuable gift at the time.

Mian took good care of the swan on his way to the emperor. One day he passed by a lake and wanted to let the swan drink some water. But as soon as he set the swan free, the swan flew away, leaving only some feathers on the ground. Mian was very worried, but he didn’t run away. He decided to tell the emperor what happened. He picked up a feather and kept going on his trip. When Mian met the emperor, he told him what happened and said, “This swan feather is light, but it carries my deep respect for you.” The emperor was happy with Mian’s honesty and sincerity(真诚). He forgave Mian. People now use the saying to show that a good gift doesn’t have to be expensive. What matters is the sincerity it carries. 31. The saying about the swan feather is from ________.

A. a famous poem B. a historic book C. a popular novel D. a latest newspaper

英语试卷 第6页(共22页)

32. The Tang Dynasty official in Yunnan sent many gifts to the emperor because ________. A. he was afraid of the emperor

B. he wanted to show the emperor he was rich C. he wanted to show his respect to the emperor D. he wanted to make good friends with the emperor

33. Which of the following sentences is TRUE according to the passage? A. Mian wanted the swan to fly away. B. Mian killed the swan and got its feather. C. Mian set the swan free to drink some water. D. Mian tried to run away after the swan flew away.

34. From the story, we know that Mian is a(n) ________ person. A. careless

B. rude

C. honest

D. proud

35. The Chinese meaning of this story is ________. A. 礼轻情意重

B. 路遥知马力

C. 酒逢知己饮 D. 富贵险中求

D

阅读配对 配对阅读 左栏是五个人遇到的问题,右栏是七则建议,请为每个人选择合适的建议,并将其字母编号写在题号前的括号内。 36. Sarah has some problems A. I think a good talk with your friend is necessary for you. in her English study. She tries If it is you who make the mistake, you should say “sorry” her best, but she is still poor to her. Communication is the best way to solve the problem. at English. She doesn't know B. Practice makes perfect. If you want to learn English what to do. well, you should practice more. Watching English movies 37. John has trouble in falling is helpful. And you can remember English words before asleep at night. He can’t go to sleeping or after getting up. sleep though he is tired. This C. You should drink much more water. You’d better have a makes him tired and nervous. day off and have a good rest. If necessary, a doctor can help 38. Tim likes eating junk food you. very much, such as D. Don’t get too excited before going to bed. You can drink 英语试卷 第7页(共22页)

hamburgers. As a result, he a glass of milk but not coffee. If it doesn’t work, you’d becomes fatter and fatter. better go to see a doctor. 39. Grace is very sad because E. You’d better have a good plan for your study. Make a she has a quarrel with her best good schedule according to all the subjects that you learn. friend. She doesn’t know Listen to the teachers carefully when you are having whether they can be good lessons. friends again. F. You should pay more attention to your eating habits. You 40. Tina is a shy girl. She is shouldn’t eat much junk food. Instead, you should eat more afraid of speaking in public. fruit and vegetables. Doing exercise every day can also She becomes nervous when help you. she speaks in front of other G. You should be more self-confident. Try to join some people. She doesn’t know clubs, take part in some parties, and make more friends. I’m what to do. sure you will not be so nervous as before. 四、短文填空

请用适当的词完成下面的短文。每个空只能填写一个形式正确、意义相符的单词。(本题共10小题,每小题1.5分,共15分)

One day, a mouse told the animals on the farm, “There 41 a mousetrap(老鼠夹)farmer’s house!”

The chicken said, “I really want to help you. 42 , I am not strong enough.” The pig answered with 43 smile, “Oh really? You’d better leave here.” The cow said happily, “It’s a big problem for you only.” The mouse 44 away angrily.

On that night, they all heard the sound of a mousetrap snapping(咔嚓一声) shut. It was so 45 that the farmer’s wife couldn’t see things clearly. She thought it must be a mouse caught in the trap. But to 46 surprise, it was a snake and the snake bit her. The farmer took her to the 47 and the doctor said she was badly ill.

The farmer wanted to take good care of her. He killed the chicken to make some soup, but she was still sick. Her friends came to visit her. The farmer killed the 48 to make

英语试卷 第8页(共22页)

---- ------------在 __---------------------__此___________号---------------------生 卷考___ _ _ _ _ _________ _ ---------------------_ _ 上________________名__姓___--------------------- _ _答 _ ___________---------------------__题校学业毕---------------------无--------------------效------------dinner for them. Sadly, his wife died the next day. Many people came to her funeral(葬礼).The farmer 49 the cow to cook enough meat for all of them.

When someone is facing a problem, don’t think it has nothing to do 50 you. When one of us is in danger, we are all in danger because we are living under the same sky.

五、读写综合(本大题共25分)

A. 请阅读以下短文内容,根据所提供的信息,回答问题,把答案写在答题卡指定的位置上。(每小题2分,共10分)

How to Protect Yourself & Others from COVD-19? Know how it spreads •The virus is thought to spread mainly from person to person. •The best way to prevent illness is to avoid being exposed(暴露) to this virus(病毒). Wash your hands often •Wash your hands often with soap and water for at least 20 seconds, especially after you go to a public place. •Avoid touching your eyes, nose, and mouth with unwashed hands. Stay away from crowds •Stay away from people who are sick. •Stay at home as much as possible. •Keep at least one meter away from people around you, especially those who are coughing or sneezing(打喷嚏). Cover your mouth and nose with a mask when around others •Wear a mask when you have to go out in public. •The mask is used to protect people from getting infected. Keep a healthy lifestyle •It’s important to have healthy eating habits. For example, drink more milk and eat more vegetables. •Proper exercise is necessary. •Having enough sleep is good for you. 英语试卷 第9页(共22页)

51. What’s the best way to prevent illness?

_________________________________________________________________________ 52. How long should you wash your hands after you go to a public place?

_________________________________________________________________________ 53. How far should you keep away from people around you?

_________________________________________________________________________ 54. What should you wear when you have to go out in public?

_________________________________________________________________________ 55. How many ways of protecting yourself and others are there in the passage?

_________________________________________________________________________ B. 书面表达(15分)

新冠肺炎(COVID-19)影响着我们的学习和生活,我们应该如何做好日常防护呢?请你以“How to Protect Ourselves from COVID-19”为题,写一篇作文,80词左右。 内容包括:

1. 简单介绍你对新冠肺炎的认识;

2. 对如何做好日常防护提出建议(至少3点); 3. 呼吁大家远离病毒,保持健康。

How to Protect Ourselves from COVD-19

The broke-out of COVID-19 has influenced our life and study a lot. ________________ _________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

英语试卷 第10页(共22页)

2020年广东省东莞市初中学业水平考试

英语答案解析

一、 1.【答案】A

【解析】根据题干,考查固定短语see sb do sth看到某人做过了某事,已经做完。see sb doing sth看到某人正在做某事,句意:撞到小女孩,她摔倒了,应该是看见做过了某事,要用动词原形,故答案是A。 【考点】动词辨析 2.【答案】B

【解析】根据语境,应该是故事像这样发展,全文时态是一般过去时,所以这里用过去将来时,构成是would do,故答案是B。 【考点】动词辨析 3.【答案】B

【解析】quiet形容词;quietly副词;根据句意:但是小男孩只是静静地看着小女孩,修饰动词要用副词,且不用比较级,故答案是B。 【考点】副词辨析 4.【答案】D

【解析】根据题干,ask sb to do sth某人做某事是固定短语,所以要用不定式,句意:她将让我惩罚那个男孩,故答案是D。 【考点】动词辨析 5.【答案】C

【解析】根据句意,那么让我告诉你接下来发生了什么,全文时态是一般过去时,动词要用过去式,故答案是C。 【考点】动词辨析 6.【答案】C

【解析】A他自己;B他,宾格;C他,主格;D他的;根据上句The little boy laid himself down on the floor quickly小男孩很快地躺在地板上。后面应该是他站起来走向那个女孩,

英语试卷 第11页(共22页)

故答案是C。 【考点】代词辨析 7.【答案】C

【解析】A外面;B在……里;C上;D下;根据上文a little girl and she fell down小女孩摔倒了,这里应该是扶起她,pull up拉起来,故答案是C。 【考点】副词辨析 8.【答案】D

【解析】A和;B虽然;C所以;D但是;根据The little girl looked surprised, 8 she still stood up and said, “Oh sorry!”小女孩看起来很惊讶, 8 她仍然站起来说:“哦,对不起!”表转折关系,故答案是D。 【考点】连词辨析 9.【答案】A

【解析】根据题干,本题是感叹句,感叹句一般用“what”和“how”引导,“what”和“how”与所修饰的词置于句首,其它部分用陈述句语序。由“what”引导的感叹句:“what”意为“多么”用作定语,修饰名词(被强调部分),单数可数名词前要加不定冠词a/an,复数可数名词或不可数名词前不用冠词。这类句子的结构形式是:what+(a/an)+adj.+n.+主语+谓语+(it is)。由“how”引导的感叹句:“how”意为“多么”,用作状语,修饰形容词或副词(被强调部分)。如果修饰形容词,则句中的谓语动词用系动词;如果how修饰副词,则句中的谓语动词用行为动词,这类句子的结构形式是:How+adj.(adv.)+主语+谓语+(it is)。根据题干,surprised是形容词,所以用how,故答案是A。 【考点】感叹句 10.【答案】A

【解析】A用于首字母发音是辅音音素前;B用于首字母发音是元音音素前;C特指;D不填;根据句意,他只是个小男孩,泛指,little首字母发音是辅音音素,所以用a,故答案是A。 【考点】冠词辨析 二、

英语试卷 第12页(共22页)

11.【答案】B

【解析】A三者及以上全部;B两者都;C或者;D两者都不;根据前面I had to live with my mom from then on和妈妈生活,可知这里我妈妈必须在城里为我们俩工作,故答案是B。

【考点】代词辨析 12.【答案】D

【解析】A寻找;B发送;C要求;D付费;根据She worked hard to 12 our rent(房租) and my school.她努力工作应该是为了付房租和学费,故答案是D。 【考点】动词辨析 13.【答案】A

【解析】A别的,后面加名词复数;B三者及以上另一个;C别的,相当于形容词加名词;D两者中另一个;根据things是名词复数,用other,句意,没剩下多余的钱做其它的事,故答案是A。 【考点】代词辨析 14.【答案】B

【解析】A发送;B邀请;C拿;D带来;根据my best friend 14 me to his birthday party,我最好的朋友应该是邀请我参加生日聚会,故答案是B。 【考点】动词辨析 15.【答案】A

【解析】A礼物;B书;C房子;D卡片;根据上文没有多余的钱,这里so I could not afford a应该是买不起像样的礼物,故答案是A。 【考点】名词辨析 16.【答案】A

【解析】A礼貌;B伤心;C幸福;D生意;根据后面I arrived at my friend’s house early早早就到了,可知这里应该是以示礼貌,故答案是A。 【考点】名词辨析 17.【答案】B

英语试卷 第13页(共22页)

【解析】A几乎不;B秘密地;C严肃地;D伤心地;根据下文write my name on it把我的名字写在上面(玩具),可知应该是秘密地,故答案是B。 【考点】副词辨析 18.【答案】C

【解析】A挑出;B指出;C灭火;D小心;根据上句showed me some new toys向我展示一些新玩具,应该是挑出一个,故答案是A。 【考点】动词辨析 19.【答案】C

【解析】A担心的;B害怕的;C惊奇的;D无聊的;根据后面touched by her kindness被她的仁慈感动,同时也应该惊喜,故答案是C。 【考点】形容词辨析 20.【答案】C

【解析】A但是;B因为;C尽管;D所以;根据my mom is no longer single and our family isn’t poor anymore, I am sill grateful to my friend’s mom for what she did.我妈妈不再单身,我们家也不再穷了,我还是非常感谢我朋友的妈妈所做的一切。表转折关系,故答案是C。

【考点】连词辨析 三、 21.【答案】B

【解析】题目问在上海人们把垃圾分成几类,根据图片,可知垃圾总共分为四大类,分别是:recycle,wet,dangerous和dry,故选B。 【考点】细节理解 22.【答案】A

【解析】题目意为我们应该把不要的书放进________垃圾桶,在图上找出unwanted books,发现与之对应的垃圾分类名称为recyclable,故选A。 【考点】细节理解 23.【答案】C

英语试卷 第14页(共22页)

【解析】题目问以下哪一项可以放在湿垃圾桶里,在图上找到wet,再结合题目,发现Fruit在这个分类中,故选C。 【考点】细节理解 24.【答案】D

【解析】题目意为以下各是一种可回收的纸张除了,在图中找到recycle这一分类,发现提到的纸张有:newspapers,magazines,books,而没有postcards,故选D。 【考点】细节理解 25.【答案】A

【解析】题目意为这篇文章主要是告诉我们,根据How do people in Shanghai sort their waste? Let’s look at the pictures.可知本文主要讲了在上海人们是如何将垃圾分类的。故选A。

【考点】主旨大意 26.【答案】D

【解析】根据文中Muscle(肌肉) and bone lose肉和骨丢失;sleep disorder(混乱)睡眠障碍;Brain change脑改变。可知头痛不属于宇航员的健康问题。故选D。 【考点】细节理解 27.【答案】D

【解析】根据文中in a weightless environment astronauts don’t need to use their muscles to support themselves, 可知在失重环境下,宇航员不需要用肌肉来支撑自己。因此宇航员返回地球后可能会有肌肉问题,因为他们不需要用肌肉在太空中支撑自己。故选D。 【考点】细节理解 28.【答案】B

【解析】根据文中Astronauts now have individual sleeping pods(分离仓) that help shut out some of the light 可知宇航员现在有单独的睡眠舱,可以帮助遮挡一些光线。故选B。【考点】细节理解 29.【答案】A

【解析】根据文中In a weightless environment, astronauts don’t need to use their muscles

英语试卷 第15页(共22页)

to support themselves, so their muscles start shrinking. To keep their muscles strong, astronauts need to exercise about 2 hours each day on the ISS.可知在失重环境下,宇航员不需要用肌肉来支撑自己,因此肌肉开始,为了保持肌肉的强壮,宇航员每天需要在国际空间站上锻炼2小时左右。根据前后文含义以及结合选项可知,shrinking此处意为“萎缩”。故选A。 【考点】词义猜测 30.【答案】D

【解析】通读全文,尤其是根据第一段中However, spending too much time in space may cause health problems, according to NASA可知然而,根据美国宇航局的说法,在太空中花费太多的时间可能会导致健康问题。因此可知本文主要介绍了空间健康问题的相关情况。故选D。

【考点】主旨大意 31.【答案】B

【解析】根据文中的第2段This saying comes from a historic book called Lu Shi可知这句话出自一本名为《吕氏》的史书,故答案是B。 【考点】细节理解 32.【答案】C

【解析】根据文中的第2段a Tang Dynasty official(唐朝) in Yunnan wanted to show his respect to the emperor. He sent a man named Mian Bogao to bring some gifts to the emperor.云南的一位唐朝官吏为了向皇帝表示敬意,派了一个叫缅伯高的人给皇帝带了一些礼物。可知是为了向皇帝表示敬意。故答案是C。 【考点】细节理解 33.【答案】C

【解析】根据文中的第3段one day he passed by a lake and wanted to let the swan drink some water. But as soon as he set the swan free, the swan flew away, leaving only some feathers on the ground.有一天,他路过一个湖边,想让天鹅喝点水,但他一放飞天鹅,天鹅就飞走了,只留下了一些羽毛在地上。可知缅让天鹅自由地喝点水是正确的,故答案

英语试卷 第16页(共22页)

是C。

【考点】推理判断 34.【答案】C

【解析】根据文中的第4段The emperor was happy with Mian’s honesty and sincerity皇帝对棉的诚实和真诚感到高兴。可知缅是诚实的,故答案是C。 【考点】细节理解 35.【答案】A

【解析】根据文中的4段People now use the saying to show that a good gift doesn’t have to be expensive. What matters is the sincerity it carries现在人们用这句话来表示,好的礼物不一定要贵,重要的是它所带的诚意。可知礼轻情意重符合这个谚语,故答案是A。 【考点】归纳整理 36.【答案】B

【解析】根据“Sarah has some problems in her English study she tries her best but she is still poor at English. She doesn’t know what to do”可知说的是学好英语,结合选项,应说熟能生巧。如果你想学好英语,你应该多练习。看英语电影很有帮助。你可以在睡觉前或起床后记住英语单词。故选B。 【考点】细节推理 37.【答案】D

【解析】根据“John has trouble in falling asleep at night. He can’t go to sleep though he is tired. This makes him tired and nervous”可知说的是睡眠,结合选项,应说睡觉前不要太兴奋。你可以喝一杯牛奶,但不能喝咖啡。故选D。 【考点】细节推理 38.【答案】F

【解析】根据“Tim likes eating junk food very much such as hamburgers. As a result he becomes fatter and fatter.”可知说的是食物,结合选项,应说你应该多注意你的饮食习惯。你不应该吃太多垃圾食品。故选F。 【考点】细节推理

英语试卷 第17页(共22页)

39.【答案】A

【解析】根据“Grace is very sad because she has a quarrel with her best friend. She doesn’t know whether they can be good friends again”可知说的是和朋友的问题,结合选项,应说我认为你有必要和你的朋友好好谈谈。如果是你犯的错误,你应该对她说对不起。沟通是解决问题的最好方法。故选A。 【考点】细节推理 40.【答案】G

【解析】根据“Tina is a shy girl. She is afraid of speaking in public. She becomes nervous when she speaks in front of other people She doesn’t know what to do”可知在别人面前讲话时,她变得紧张,结合选项,应说你应该更自信一点。试着加入一些俱乐部,参加一些聚会,交更多的朋友。我相信你不会像以前那样紧张了。故选G。 【考点】细节推理 四、 41.【答案】is

【解析】根据横线前边的there以及后面的名词,看出这是there be句式,所以这里应该填写的是动词be,这句话是老鼠对其他动物说的原话,在引号之内,所以是一般现在时。根据其后的单数名词可知这里应该用is。故答案为is。 【考点】连系动词 42.【答案】However

【解析】前面的句子意思是“我真的想帮助你”,后面这句话的意思是“我不够强大”,所以看出这是转折关系.根据横线后面的逗号可知,这里要填写however而不能用but。故答案为However。 【考点】副词 43.【答案】a

【解析】根据句中的介词with和横线后面的名词smile,确定此处要填写不定冠词a.短语with a smile意思是“面带微笑”。故答案为a。 【考点】不定冠词

英语试卷 第18页(共22页)

44.【答案】went/ walked/ ran

【解析】根据前面几个动物的回答,再结合横线后面的副词away,可确定这句话的意思是“老鼠生气地离开了”,所以这里应该填写动词go,也可以用其他和go意思相近的动词如walk,run。根据故事发生的时间可知要用过去式的形式。故答案为went,walked或ran。 【考点】动词 45.【答案】dark

【解析】根据这段开头的on that night,以及本句话的the farmer’s wife couldn’t see things clearly,可知道这里应该填写形容词dark,是指天很黑。故答案为dark。 【考点】形容词 46.【答案】her

【解析】根据横线前面的介词to以及后面的surprise,再结合句中的it was a snake可知这里应该填写物主代词her。这是短语to one’s surprise意思是“使某人惊奇的是”,所以这句话的意思是“但是使她惊奇的是那是一条蛇,并且蛇咬了她”。故答案为her。 【考点】物主代词 47.【答案】hospital

【解析】根据上文的the snake bit he以及后面的the doctor said she was badly确定这里要填写hospital,意思是“农民带着她去了医院”,故答案为hospital。 【考点】名词 48.【答案】pig

【解析】根据文章开头的介绍,除了老鼠以外,还有chicken,pig,cow这三种动物。chicken已经被农民杀掉了,而cow是在本段后面提到被杀的,因此推测这次农民杀掉的是pig。这句话的意思是“农民杀掉了猪来给他的朋友们做饭”。答案为pig。 【考点】名词 49.【答案】killed

【解析】根据句型看出这里要填写谓语动词,根据语境可知这句话的意思是“为了他们所有的人有足够的肉吃农民杀掉了牛”,所以要填写动词killed。根据其他句子的时态可

英语试卷 第19页(共22页)

知这个动词要用过去式的形式。故答案为killed。 【考点】动词 50.【答案】with

【解析】根据横线前面的has nothing to do看出这里缺少介词with。have nothing to do with,意思是“与……没有关系”。因此这句话的意思是“当有人面对问题的时候,不要认为那与你没有关系”。故答案为with。 【考点】介词 五、

51.【答案】To avoid being exposed to this virus.

【解析】根据第一栏The best way to prevent illness is to avoid being exposed(暴露) to this virus.可知做好的预防疾病的方式就是避免暴露在病毒中。故答案为:To avoid being exposed to this virus. 【考点】细节理解

52.【答案】For at least twenty seconds.

【解析】根据第二栏Wash your hands often with soap and water for at least 20 seconds, especially after you go to a public place.可知去过公共场所至少要洗手20秒。故答案为:For at least twenty seconds. 【考点】细节理解

53.【答案】At least one meter.

【解析】根据第三栏Keep at least one meter away from people around you可知和你周围的人至少保持米的距离。故答案为:At least one meter. 【考点】细节理解 54.【答案】A mask.

【解析】根据第四栏Wear a mask when you have to go out in public.可知外出公共场所要戴口罩。故答案为:A mask. 【考点】细节理解 55.【答案】Five.

英语试卷 第20页(共22页)

【解析】根据第一栏Know how it spreads知道病毒传播的方式;根据第二栏Wash your hands often勤洗手;第三栏stay away from crowds远离人群;第四栏Cover your mouth and nose with a mask when around others戴口罩;第五栏keep a healthy lifestyle保持健康的生活方式。可知这篇材料提出了五天预防疫情的措施。故答案为:Five. 【考点】细节理解 B.【答案】参考范文:

How to Protect Ourselves from COVD-19

The broke-out of COVID-19 has influenced our life and study a lot. The virus is very dangerous and it can be spread from person to person.

How can we prevent the virus? Here is my advice. First, the best way is to avoid being exposed to this virus. Second, we should wash our hands often and avoid touching our eyes, nose and mouth with unwashed hands. What's more, we must wear a mask when we have to go out in public. Last but not the least, we should keep a healthy lifestyle. For example, we should have a healthy eating habit.

All in all, I hope everyone can stay away from the virus and keep healthy.

【解析】写作思路:本文是一篇提纲类作文,围绕\"How to Protect Ourselves from COVID-19\"进行写作,主要内容包括:1.简单介绍你对新冠肺炎的认识;2.对如何做好日常防护提出建议(至少3点);3.呼吁大家远离病毒,保持健康。由于是要对预防新型冠状病毒肺炎提出自己的建议,所以全篇应多采用情态动词和祈使句。此外,写作时要注意上下文连贯、句意表达清楚并且符合英文语法规范,避免出现标点和单词拼写错误。

英语试卷 第21页(共22页)

英语试卷第22页(共22页)

因篇幅问题不能全部显示,请点此查看更多更全内容

Copyright © 2019- huatuo6.cn 版权所有 赣ICP备2024042791号-9

违法及侵权请联系:TEL:199 18 7713 E-MAIL:2724546146@qq.com

本站由北京市万商天勤律师事务所王兴未律师提供法律服务